Rusia tremură în fața celor 6 blindate Piranha 3 ale R. Moldova care nu are niciun avion de luptă, iar tehnica sovietică abia ajunge în poligon

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Federația Rusă desfășoară în Republica Moldova poate cea mai complexă și de durată agresiune de tip hibrid, care vizează destabilizarea regimului pro-european de la Chișinău. Moscova a folosit toate instrumentele de presiune de care dispune, mai puțin agresiunea militară: de la declarații amenințătoare ale oficialilor ruși, până la încercări de a genera dezordine socială, ori la utilizarea gazului ca armă economică, toate încearcă să acrediteze ideea că guvernarea de la Chișinău este ostilă Moscovei.

Propaganda rusă este teribilă și evident Armata moldovenească nu a scăpat atenției mass media ruse, care bate monedă pe neutralitatea Republicii Moldova și se prevalează de acest statut pentru a critica orice încercare a Chișinăului de a-și moderniza Forțele Armate.

Transportoare blindate Piranha 3, livrate de Germania către R. Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău

Unul dintre exemplele favorite ale Moscovei este subiectul blindatelor Piranha 3, donate de Germania. Astfel, ziarul de propagandă Izvestia prezenta donația ca fiind o încercare agresivă a Chișinăului de a se înarma: ”Operațiunea Piranha: de ce Moldova reînarmează armata. Chișinăul a primit blindate, în așteptarea artileriei și a elicopterelor”, notează ziarul, care remarcă și faptul că R. Moldova intenționează să achiziționeze și un radar de avertizare timpurie.

 

Tehnica de luptă a înfricoșătoarei Armate a R. Moldova abia ajunge în poligon

MiG-29 „moldovenesc”, tractat într-o bază militară din Republica Moldova. Sursă foto: Timpul.md

Publicația Kremlinului încearcă să acrediteze ideea că statutul de neutralitate este similar cu dezarmarea, uitând, spre exemplu, să amintească că Elveția - cea mai celebră țară neutră din lume - dispune de una dintre cele mai redutabile armate, mult peste media statelor NATO. E suficient să amintim că Elveția are, printre altele, în serviciu de luptă, peste 130 de tancuri Leopard 2 A4, aproape 200 de vehicule de luptă ale infanteriei CV9030 (tehnologie similară cu ce vrea România să achiziționeze în următorii ani) sau câteva zeci de aeronave multirol F/A-18 Hornet.

De cealaltă parte, Republica Moldova nu are în dotarea Armatei niciun avion de luptă, elicopter sau tanc. Mai mult, în ultimii 10 ani Chișinăul a alocat și cheltuit zero lei pentru achiziţionarea tehnicii militare, așa cum relevă o investigație realizată de publicația Ziarul de Gardă.

Aproape toți banii, 90% din fonduri, merg pentru plata salariilor și întreținerea echipamentelor care datează din epoca sovietică.

Foto: General de brigadă Eduard Ohladciuc / captură video - ZDG

Spre exemplu, potrivit publicației ZDG, care îl citează pe comandantul Armatei Naționale a R. Moldova, General de brigadă Eduard Ohladciuc, cheltuielile de mentenanță sunt foarte costisitoare, întrucât tehnica militară este extrem de veche și greu de întreținut.

Starea deplorabilă a Armatei moldovenești e recunoscută chiar și de Izvestia care, după ce explică cum ”Moldova se militarizează activ”, spre sfârșitul articolului recunoaște că Armata moldovenească este dotată cu tehnică sovietică, care se află într-o stare deplorabilă și abia ajunge în poligon.

Așa cum recunoaște și Șeful SMG al Republicii Moldova, Armata nu dispune de tancuri, avioane de luptă sau elicoptere funcționale. ”Avem câteva aeronave de instrucție.”, explică Eduard Ohladciuc, care arată că singurele echipamente non-sovietice din dotarea Armatei sunt vehiculele Humvee, donate de americani și cele câteva de blindate Piranha 3, donație de la guvernul german.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel