Moscova, reacție furioasă la anunțul Japoniei privind vânzarea de rachete Patriot în SUA: Dacă rachetele ajung în Ucraina, va fi considerat un gest ostil

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a avertizat cu privire la posibile „contramăsuri” împotriva Japoniei în cazul în care rachetele PAC-3 Patriot produse în țara asiatică vor fi predate Ucrainei.

Reprezentantul oficial adjunct al Ministerului Afacerilor Externe Andrei Nastasin a avertizat că, într-un astfel de scenariu, Moscova ar considera Japonia ostilă Rusiei, relatează publicația NHK, citată de presa ucraineană.

Potrivit acestuia, Moscova va reacționa „dur”, dar nu a precizat ce măsuri concrete ar putea face Kremlinul.

În cadrul briefingului, reprezentantul oficial adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse a adăugat că Rusia își rezervă dreptul la „cele mai decisive contramăsuri”, inclusiv în contextul relațiilor bilaterale cu Japonia, dar nu a precizat despre ce anume ar putea fi vorba.

Nastasin a sugerat că rachetele interceptoare japoneze PAC-3 pentru sistemul de apărare aeriană Patriot ar putea ajunge în Ucraina în urma acordurilor dintre Japonia și Statele Unite.

Rachetele PAC-3 sunt arme defensive și sunt concepute pentru a intercepta rachetele tactice balistice și de croazieră, care sunt folosite de forțele ruse pentru a ataca infrastructura din Ucraina în fiecare zi.

 

Japonia va vinde către SUA rachete Patriot de 19 milioane de dolari

 

Japonia va vinde SUA un număr nedezvăluit de rachete Patriot de fabricație japoneză pentru 3 miliarde de yeni (19 milioane de dolari) pentru a ajuta la refacerea stocurilor americane care s-au epuizat după ce a contribuit la apărarea antiaeriană a Ucrainei.

Un oficial ATLA a refuzat să comenteze câte rachete au fost vândute, dar un fost oficial al Pentagonului, care cunoaște negocierile, a spus că numărul este în jur de 10 unități 

Declarațiile rușilor vin chiar dacă Pentagonul declarat duminică că Japonia și SUA au convenit că rachetele PAC-3 nu vor fi furnizate unor entități guvernamentale non-americane și că vor reface stocurile americane.

În SUA, sistemele de radar și echipamentele de la sol ale sistemului PATRIOT sunt produse de RTX, fosta Raytheon Technologies, în timp ce rachetele interceptoare sunt produse de Lockheed Martin.

Mitsubishi Heavy Industries din Japonia produce aproximativ 30 de rachete pe an pentru SDF (Forța de Autoapărare Aeriană a Japoniei), dar poate crește acest număr la aproximativ 60 de unități, au declarat pentru Reuters doi oficiali guvernamentali japonezi și două surse din industrie.

SDF posedă în prezent trei tipuri de rachete Patriot: PAC-2, PAC-3 și PAC-3 MSE mai avansat, care este prescurtarea de la Missile Segment Enhancement. O rachetă avansată PAC-3 este evaluată la aproximativ 4 milioane de dolari. Varianta MSE are o gamă extinsă de până la 50%.

SUA și Japonia au convenit să extindă coproducția de PAC-3 MSE și să înceapă coproducția rachetei avansate aer-aer cu rază medie de acțiune (AMRAAM).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel