Moscova rămâne fără un colac de salvare: Proiectul gazoductului spre China Power of Siberia 2 a intrat în hibernare. Între timp, India devine cel mai mare cumpărător de petrol rusesc

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta Power of Siberia 2 / Sursa: Global Energy Monitor
Harta Power of Siberia 2 / Sursa: Global Energy Monitor

I-au depășit până și pe chinezi. Potrivit rezultatelor din iulie, India a depășit China și a devenit cel mai mare importator mondial de petrol rusesc.

Rusia are mare nevoie de fonduri pentru a-și susține Armata în războiul de agresiune din Ucraina. Banii din gaz vin acum din două surse principale: China și India. De fapt, din India și China, întrucât indienii au devenit principalul importator de petrol rusesc.

Rocada se datorează și faptului că rafinăriile chineze au achiziționat mai puține materii prime din cauza rentabilității mai scăzute a producției de combustibil, relatează Reuters.

Practic, Moscova este dependentă de finanțarea celor două țări asiatice, în schimbul petrolului și gazului pe care le livrează la discount-uri uriașe.

Țițeiul rusesc a reprezentat luna trecută un record de 44% din importurile totale ale Indiei, ajungând la un volum nemaiîntâlnit - de 2,07 milioane de barili pe zi (bpd), cu 4,2% mai mult decât în ​​iunie și cu 12% mai mult decât în ​​urmă cu un an

Potrivit autorităților chineze, volumele au depășit cu mult importurile de petrol rusesc ale Chinei, realizate în iulie, care au totalizat 1,76 milioane de barili pe zi pe conducte și pe mare.

Importurile mai ieftine au ajutat guvernul Indiei să mențină neschimbate prețurile la carburanți, nota The Economist. Occidentul nu dezaprobă metoda Indiei, atât cât prețul de achiziție rămâne foarte jos, ceea ce asigură că profiturile Kremlinului sunt afectate.

Amintim că, după ce țările occidentale au impus sancțiuni Rusiei, rafinăriile indiene au înghițit mari cantități de petrol rusesc, beneficiind de reduceri importante de preț.

 

Gazul rusesc nu va ajunge prea curând pe conducta Power of Siberia 2

Nici în privința exprtului de gaze lucrurile nu par să meargă prea bine pentru Rusia. Compania Gazprom se vede nevoită să-și amâne proiectul de a construi o nouă conductă - Power of Siberia 2 - care ar fi trebuit să crească aprovizionarea cu gaze către China.

Mongolia – țara prin care trebuia să treacă conducta de 2.500 de kilometri – nu a inclus gazoductul Gazprom în planul său național de dezvoltare până în 2028, relatează publicația South China Morning Post, citată de revista americană Newsweek.

Aproximativ o treime din proiectul de gazoduct Power of Siberia 2 propus de Moscova – care ar urma să conecteze zăcămintele de gaze ale Rusiei din regiunea sa Altai de nord-estul Chinei – ar fi trebuit să fie construit pe teritoriul Mongoliei.

Potrivit materialului, Rusia oferise Mongoliei, pe lângă veniturile din tranzit, și să primească gaz din conducta cu o capacitate proiectată de 50 de miliarde de metri cubi pe an.

Moscova nu a reuşit să ajungă la un acord cu Beijingul, a declarat pentru SCMP fostul membru al Consiliului de Securitate al Mongoliei, Munkhnar Bayarlhavga.

Ruptura dintre Moscova și China e cauzată de modul de abordare al Gazprom care urmărește să controleze „unilateral” porțiunea de conductă propusă a fi construită în Mongolia, ceea ce a alarmat Beijingul. „Acest lucru ar fi însemnat o creștere importantă și pe termen lung a influenței Moscovei în Mongolia”, a mai arătat Bayarlkhagva.

Harta proiectelor gazoductelor din regiune, inclusiv Power of Siberia 2 / Sursa: Global Energy Monitor

Construcția gazoductului nu a fost sigură încă de la început. În 2022, Putin i-a propus lui Xi Jinping să mărească achizițiile de gaz rusesc la 100 de miliarde de metri cubi pe an pentru a înlocui piața europeană pierdută a Gazprom.  Cu toate acestea, președintele RP Chineze nu a dat niciodată „aprobarea” pentru construcție.

Principalul obstacol a fost prețul gazului. Mai exact, China a cerut un preț similar cu tarifele existente pe piața internă din Rusia, adică aproximativ 60 de dolari la mie de metri cubi - de patru ori mai ieftin decât costul gazului rusesc pe China acum: 260 de dolari la mie de metri cubi prin gazoductul Power of Siberia 1.

Gazprom este într-o situație dificilă. Compania are nevoie disperată de un nou contract chinez, după ce Rusia a pierdut două treimi din exporturile sale după începutul războiului cu Ucraina și a vândut anul trecut o cantitate scăzută de gaze în străinătate.

Rezultatul a fost prima pierdere anuală într-un sfert de secol, care s-a ridicat la 629 de miliarde de ruble. Neputând să vândă gaz, Gazprom a fost nevoită să reducă producția la cel mai scăzut nivel din istoria sa. În prima jumătate a anului 2024, conform rapoartelor, pierderea afacerii cu gaze a companiei s-ar putea ridica la alte 480,6 miliarde de ruble.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel