Moscova amenință că va furniza rebelilor Houthi rachete antinavă P-800 Onyx, dacă Occidentul va permite Kievului să-i utilizeze armele pe teritoriul rus

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă Yakhont Onyx SS - Wikipedia, Boevaya mashina
Rachetă Yakhont Onyx SS - Wikipedia, Boevaya mashina

Surse occidentale și regionale au informat că Iranul mediază discuțiile secrete aflate în desfășurare între Rusia și Houthi pentru a transfera rachete antinavă către grupul armat yemenit, o evoluție care evidențiază relațiile în creștere dintre Teheran și Moscova. Sursele confirmă că finalizarea acordului este legată de furnizarea de către Occident a armelor cu rază lungă de acțiune către Ucraina.

Wall Street Journal a relatat încă din iulie că deține informații potrivit cărora Rusia se gândește să trimită rachete rebelilor, însă până acum nu s-a știut nimic despre medierea iraniană.

Cu toate acestea, Rusia nu a decis încă să transfere rachetele Yakhont, cunoscute și sub numele de P-800 Onyx, despre care experții au spus că ar permite grupării șiite yemenite să lovească cu mai multă precizie nave comerciale în Marea Roșie și să crească amenințarea la adresa navelor de război americane și europene care oferă protecția traficului maritim.

Rusia a furnizat anterior Hezbollahului libanez, de asemenea aliat cu Iranul, rachete Yakhont. Una dintre surse a spus că discuțiile au început în epoca președintelui iranian Ebrahim Raisi, care a murit într-un accident de elicopter în mai.

Potrivit unei surse de informații occidentale, "Rusia negociază cu mișcarea Houthi cu privire la transferul rachetelor antinava Yakhont... Iranienii mediază discuțiile, dar nu vor să le semneze".

În timp ce un înalt oficial american a refuzat să numească sistemele specifice care ar putea fi transferate, el a confirmat că Rusia discută cu Houthi despre furnizarea rachetelor și a descris această evoluție ca fiind "extrem de tulburătoare".

Discuțiile dintre Rusia și Houthi "par a fi legate de poziția noastră în Ucraina și de ceea ce suntem sau nu suntem dispuși să facem" în ceea ce privește solicitările Kievului de a ridica restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune, a declarat un alt înalt oficial american.

Rusia și Iranul consolidează legăturile militare pe fondul războiului Rusiei din Ucraina. Statele Unite au declarat la începutul acestei luni că Teheranul a transferat la Moscova rachete balistice pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat în iunie că Moscova ar putea trimite arme avansate cu rază lungă de acțiune, similare cu cele pe care Statele Unite și aliații săi le furnizează Ucrainei, adversarilor Occidentului din întreaga lume.

Racheta Yakhont este considerată una dintre cele mai avansate rachete antinavă din lume. Este proiectată să zboare deasupra suprafeței mării pentru a evita detectarea, iar viteza sa atinge de două ori viteza sunetului, ceea ce face dificilă interceptarea sa.

Fabian Hinz, expert în rachete balistice la Institutul Internațional de Studii Strategice, a declarat că transferul de către Rusia a rachetelor Yakhont către Houthi va "schimba regulile jocului" pentru securitatea regională.

El a adăugat: "Capacitatea rachetei P-800 este mult mai mare decât cea a rachetelor balistice antinavă și rachetelor de croazieră pe care luptătorii Houthi le-au folosit până acum". Acesta consideră că aceste rachete nu numai că pot fi lansate de către luptătorii Houthi asupra navelor de război americane și britanice și asupra altor nave care protejează navele comerciale din Marea Roșie de atacurile lansate de grup cu drone și rachete, dar ele ar putea fi chiar folosite ca arme ofensive terestre, pe care Arabia Saudită le poate considera o amenințare".

Hinz a mai evidențiat faptul că Rusia va avea nevoie de ajutor cu aspectele tehnice ale livrării rachetelor, inclusiv cum să le transporte și să le opereze fără ca Statele Unite să detecteze și să distrugă armele. Houthi vor avea, de asemenea, nevoie și de instruire pentru acest sistem.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel