Rusia amenință că va scufunda navele din Marea Neagră: Toate navele civile sunt considerate ținte dacă se îndreptă spre porturile ucrainene

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Odesa, Ucraina, principalul punct de ieșire ucrainean la Marea Neagră. Foto: Encyclopedia Britannica
Odesa, Ucraina, principalul punct de ieșire ucrainean la Marea Neagră. Foto: Encyclopedia Britannica

Navele, care se deplasează spre porturile ucrainene începând cu 19 iulie ora 23.00 (ora Kievului), vor fi considerate că sprijină militar Ucraina, a avertizat Ministerul rus al Apărării.

”În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și restrângerea coridorului maritim umanitar, de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de articole militare”, a precizat Ministerul Apărării Rusiei, într-un comunicat de presă din această seară.

”În consecință, țările de pavilion ale unor astfel de nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, se mai avertizează în comunicat.

Ministerul Apărării de la Moscova a mai reamintit că a declarat nord-vestul și sud-estul Mării Negre ca fiind zone periculoase pentru navigație.

”În plus, o serie de zone maritime din părțile de nord-vest și sud-est ale apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație. Avertismente informative relevante cu privire la retragerea garanțiilor de siguranță pentru navigatori au fost emise în conformitate cu procedura stabilită”, se precizează în comunicatul de presă.

Comentariul autorului:

Ieșirea Rusiei din acordul cerealelor are ca scop slăbirea presiunii forțelor ucrainene în zona Zaporojie, prin atragerea, în regiunile Odessa și Nikolaev, a unei părți a unităților Kievului.

Ultima oară, când Rusia a extins ”Inițiativa cerealelor din Marea Neagră”, a fost pe 17 mai 2023 pentru 60 de zile. Atunci, Ucraina încă nu începuse contraofensiva, iar Rusia se afla oarecum în avantaj.

Însă, după 4 iunie, data la care forțele ucrainene au început contraofensiva, trupele ruse au pierdut inițiativa pe front în toate sectoarele și au trecut în apărare, mai puțin în zona Kupiansk.

Zona cea mai sensibilă pentru Rusia este coridorul terestru care, leagă Donbasul ocupat de Crimeea. Inițial, pentru a echilibra situația, Rusia a distrus, pe 6 iunie la începutul contraofensivei, barajul de pe Nistru de la Nova Kahovka, pentru a face imposibilă o forțare a Niprului de către trupele ucrainene.

Cu toate acestea, situația s-a agravat în continuare pentru forțele ruse de pe front, iar comandanți importanți, implicați activ în conducerea operațiilor, au cerut aducerea altor unități proaspete care să le înlocuiască pe cele epuizate în lupte.

În această fază a contraofensivei ucrainene, forțele ruse de pe front au nevoie să fie slăbită presiunea asupra lor, militarii fiind epuizați fizic și psihic după o lună și jumătate în care trupele ucrainene au hărțuit și lovit cu mare frecvență în toate zonele și pe toată adâncimea dispozitivului operativ rusesc.

Prima tentativă de a atrage trupe ucrainene departe de zona Zaporojie, unde se află cea mai mare parte a coridorului terestru Donbas – Crimeea a eșuat săptămâna trecută, deoarece contralovitura rusească din zona Liman a fost respinsă de forțele ucrainene.

În prezent, este în curs o altă tentativă rusă de a atrage trupele ucrainene departe de zona Zaporojie, prin inițierea unei contraofensive mai ample pe un front de aproximativ 100 de km, din zona Kupiansk până în zona Liman, executată cu aproximativ 100.000 de militari, echivalentul a două armate de forțe terestre. Deși forțele ruse par să înainteze pe flancul nordic în zona Kupiansk, flancul sudic (din zona Liman) al contraofensivei rusești este slăbit după ce forțele ucrainene au respins, săptămâna trecută, contralovitura rusească. O breșă ucraineană în zona Liman, asociată cu înaintarea trupelor ucrainene în sectorul învecinat, Bakhmut, ar determina comandamentul rus să renunțe la contraofensivă și să treacă în apărare și pe acest sector.

Apelarea de către Rusia la tertipul de ieșire din acordul cerealelor indică un semn de slăbiciune al forțelor sale de pe front care, au nevoie disperată ca presiunea trupelor ucrainene din zona Zaporojie să scadă.

Astfel, Rusia crește amenințarea pe mare împotriva Ucrainei, inclusiv cu o potențială debarcare, deși știe foarte bine că va fi greu să o pună în practică datorită rachetelor antinavă Harpoon primite anul trecut de Marina ucraineană din partea Danemarcei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel