Moscova a încercat o nouă ofensivă în regiunea Kursk. Rușii au acolo 50.000 de militari, iar situația pentru Ucraina se poate complica

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusa, artilerie Smerch
Armata rusa, artilerie Smerch

Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.10.2024, că trupele ruse au capturat două sate deținute anterior de forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul țării. Armata rusă a lansat o nouă ofensivă asupra mai multor sectoare ale frontului din regiunea Kursk, scrie publicația Meduza, exilată în Letonia.

“Pe parcursul unei săptămâni, unitățile Grupării de trupe Nord au continuat să distrugă unități ale forțelor ucrainene din regiunea Kursk. În cursul operațiunii, au eliberat satele Novaia Sorocina și Pokrovsky”, au scris reprezentanții ministerului pe rețeaua de socializare Telegram.

Meduza a avertizat că forțele ucrainene din regiunea Kursk ar putea fi în pericol de încercuire ca urmare a unei noi ofensive rusești pe mai multe sectoare ale frontului. Canalul neoficial de știri al Grupării de trupe Nord de pe Telegram susține că trupele ruse au reușit “să străpungă apărarea ucraineană, să ocupe cinci sate și să înconjoare cel puțin două batalioane ale inamicului, întrerupând rutele de aprovizionare și retragere”.

Cu toate acestea, canalul a recunoscut că ucrainenii mută întăriri în sectorul amenințat și luptele continuă.

Un alt canal de pe Telegram apropiat de Ministerul rus al Apărării, ”Rybar”, a susținut că trupele ruse au trecut la ofensivă joi seara în mai multe sectoare din districtele Korenevsky și Sudzhsky din regiunea Kursk, iar trupele care avansează au reușit cel puțin o străpungere parțială a apărării ucrainene.

“Succesul trupelor ruse în districtul Korenevsky poate duce la încercuirea unei părți semnificative a forțelor ucrainene, dar înainte de aceasta este necesar să capturăm mai multe sate pe care inamicul le-a ocupat cu mult timp în urmă și în care s-a fortificat”, a scris Rybar.

Situația trupelor ucrainene din Kursk se poate complica

Proiectul ucrainean DeepState, care este considerat apropiat de armata ucraineană, a raportat, de asemenea, despre atacul rusesc. Potrivit acestuia, inamicul a pătruns prin aripa stângă a forțelor ucrainene și chiar mai adânc decât susțin bloggerii ruși: până la Novoivanovka din districtul Sudzhsky, unde atacul rusesc a trebuit să fie respins nu numai de trupele din prima linie, ci și de artilerie și drone. Forțele ucrainene au pierdut 38 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc cucerit, care s-a transformat în “țara nimănui”, potrivit unei hărți a DeepState. A fost cea mai mare pierdere teritorială din regiunea Kursk de la jumătatea lunii septembrie, a remarcat Meduza. Analiștii DeepState avertizează, de asemenea, cu privire la amenințarea încercuirii unei părți a forțelor ucrainene în cazul unei “repetări a greșelilor”. Proiectul nu a specificat locul în care această încercuire este iminentă, dar Meduza a estimat că este vorba despre satul Olgovka.

La rândul său, Andriy Kovalenko, șeful Centrului ucrainean de Combatere a Dezinformarii susține că forțele de apărare din regiunea Kursk au reușit să zădărnicească planul rus din regiunea Kursk. „În regiunea Kursk am reușit până acum să dejucăm planul rușilor. Fără detalii, dar armata rusă are pierderi semnificative de echipamente”, a scris el.

Comandantul forțelor ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, nu a comentat încă atacul rusesc din regiunea Kursk. Anterior, el a spus că Rusia a redistribuit 50.000 de soldați în regiunea Kursk, inclusiv din sectoare ale frontului din sud-estul și estul Ucrainei, ceea ce a facilitat apărarea forțelor ucrainene.

Cu toate acestea, avansul rusesc în estul Ucrainei nu s-a oprit. Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că trupele ruse au capturat satele Zlota Nyva, Hrodivka, Bazhane Druhe și Ostrivske lângă Kurakhov în regiunea Donețk în cursul săptămânii. Luni, Moscova a anunțat și capturarea localității Hrodivka. Satul este situat la aproximativ zece kilometri de Pokrovsk, care se pare că este ținta principală a ofensivei ruse din Donbas.

Sursa: ceskenoviny.cz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel