Moscova a început a doua fază a manevrelor nucleare. Belarus se alătură exercițiilor de intimidare a Europei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării
Armata rusă / Foro: Ministerul rus al Apărării

Rusia și Belarus au început a doua fază a exercițiilor nucleare militare. Pregătirea în utilizarea armelor nucleare tactice (nestrategice) ar trebui să conducă „la disponibilitatea de a asigura suveranitatea și integritatea teritorială a statului Uniunii Rusiei și Belarusului”. Rusia consideră că unele regiuni din estul Ucrainei și peninsula ucraineană anexată Crimeea sunt teritoriul său.

Belarus a anunţat luni că armata sa participă la a doua etapă a exerciţiilor ruse comandate de preşedintele Vladimir Putin pentru a practica desfăşurarea de arme nucleare tactice

Potrivit raportului Ministerului rus al Apărării, din citate de Reuters, scopul exercițiului militar este pregătirea armatelor ambelor țări pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare tactice.

„Este vorba despre disponibilitatea forței de muncă și a tehnologiei pentru utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice ale Rusiei și Belarusului pentru a asigura suveranitatea necondiționată și integritatea teritorială a statului Uniunii”, a spus Ministrul Apărării din Belarus, general-locotenentul Viktor Khrenin.

„Acum, mai mult decât oricând, suntem hotărâți pentru a răspunde oricăror amenințări aduse atât țării noastre, cât și statului Uniunii” dintre Rusia și Belarus, a spus el.

Unii experții sunt de părere că înarmarea nucleară a Belarusului face parte din strategia Moscovei de a ține în șah Polonia.

În scenariul în care Armata Belarusului ar invada Lituania pentru a-și securiza zona din dreptul Coridorului Suwalki (profitând de un posibil context internațional în care NATO și SUA ar  șovăi și nu ar aplica imediat Articolul 5) Polonia s-ar găsi într-o dilemă majoră: fie ajută militar statul baltic cu riscul ca dictatorul Lukașenko să lovească nuclear un oraș polonez, fie așteaptă decizia comună a Alianței, amânare care ar putea însemna pierderea frontierei comune cu Lituania. 

 

Moscova și Minsk au început a doua fază a manevrelor nucleare

 

Prima fază a exercițiilor a avut loc luna trecută în sudul Rusiei, în ceea ce analiștii au considerat că a fost un semnal de avertizare al lui Putin pentru a descuraja Occidentul să aprofundeze ajutorul acordat Kievului în războiul din Ucraina.

Potrivit șefului Forțelor Aeriene din Belarus Leonid Davidovici, soldații belaruși au finalizat un ciclu complet de pregătire pentru utilizarea armelor nucleare nestrategice. „Echipajele sunt pregătite, inginerii și tehnicienii de asemenea, avioanele sunt pregătite de mult timp”, a declarat Davidovici pe 2 iunie.

Ministrul Apărării din Belarus, general-locotenentul Viktor Khrenin, a declarat că exercițiile sunt o măsură proactivă pentru a „crește capacitatea noastră” de a folosi așa-numitele arme de retaliere.

Manevrele urmează să aibă o a treia fază, tot cu participarea armatelor ambelor state.

Pregătirile pentru manevrele cu arme tactice au fost deja anunțate de Rusia pe 6 mai. Potrivit afirmației Kremlinului de atunci, a fost o reacție la declarația unor politicieni occidentali despre „pregătirea sau chiar intenția” de a trimite unități militare armate pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii armate rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel