Luni, 5 decembrie, Rusia a lansat din nou zeci de rachete pentru a distruge infrastructura energetică a Ucrainei. Cu toate acestea, ruşii nu a reușit să-și îndeplinească în totalitate obiectivul, deoarece armata ucraineană a interceptat o bună parte a rachetelor trase de armata rusă în direcţia unor elemente importante de infrastructură critică, cum sunt centralele electrice.
Din câte se pare, în timpul atacului de ieri cu rachete ruseşti un rol important l-a jucat unul dintre sisteme antiaeriene Gepard pe care Germania le-a oferit Ucrainei ca parte a asistentei militare de securitate.
Un scurt material video cu momentul în care un sistem antiaeriene Gepard, operat de armata ucraineană, doboară o rachetă rusă de croazieră care zbura la joasă altitudine.
Sistemul Gepard a fost concepută pentru a apăra elemente importante de infrastructură și unități militare, în special, ar trebui să protejeze aceste facilitaţi împotriva atacurilor elicopterelor și avioanelor. Este important ca sistemul Gepard să poată lovi ținte atât la altitudini joase, cât și foarte joase.
Aceasta este prima înregistrare video cu momentul în care un sisteme de apărare antiaerian Gepard loveşte o ţintă pe frontul din Ucraina.
Armata rusă a folosit luni aproape 70 de rachete de croazieră în noul val de atacuri asupra unor ţinte din Ucraina, potrivit ministerului ucrainean al Apărării.
Un număr mare de rachete au fost lansate de bombardiere strategice de la distanţă, de exemplu peste Marea Caspică, potrivit unui comunicat difuzat pe Telegram. Un număr de 22 de rachete de tipul Kalibr au fost lansate de pe nave din Marea Neagră, precizează Agerpres, citând DPA.
Apărarea antiaeriană ucraineană a respins majoritatea atacurilor. În total, au fost doborâte peste 60 de rachete trase de ruşi.
Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici: Android (Magazin Play) iOS (App Store)
Cu toate acestea, unele rachete ruseşti şi-au atins ţintele, de exemplu în oraşele Odesa sau Kiev.
Recent, pe 19 noiembrie, ambasada Germaniei în Ucraina a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă publicat pe contul său de Twitter, că sistemele Gepard, care au fost furnizate Ucrainei, se descurcă de minune împotriva dronelor Shahed-136 ale Iranului. Acest anunţ coincide cu informaţiile prezentate într-o analiza a think tank-ului britanic RUSI, potrivit căreia tunurile antiaeriene mobile germane sunt foarte potrivite împotriva obiectelor aeriene inamice care zboară la joasă înălțime.
La începutul lunii noiembrie, cotidianul german Bild a realizat primul interviu cu un grup de militari ucraineni care operează sistemele de apărare antiaeriană Gepard. Militarii ucraineni intervievaţi de cotidianul Bild au precizat atunci că sistemul de apărare antiaeriană Gepard a devenit o armă eficientă împotriva dronelor kamikaze Shahed-136 folosite de armata rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News