Moment istoric în Slovacia: Un F-16 cu pilot slovac la bord a efectuat primul zbor oficial în spațiul aerian al Slovaciei

Ionel Copcea |
Data publicării:
F-16 Slovacia / Forțele Aeriene Slovace
F-16 Slovacia / Forțele Aeriene Slovace

Slovacia a ales să cumpere cea mai nouă variantă de aeronave F-16.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Ministerul slovac al Apărării a informat că, pe 18.08.2024, un avion de vânătoare F-16 cu pilot slovac la bord a efectuat primul zbor oficial deasupra teritoriului Slovaciei.

“Primul pilot slovac a finalizat, cu succes, primul zbor cu un avion de vânătoare F-16 de generație 4++. În acest fel, am atins o nouă bornă istorică în modernizarea Forțelor Aeriene ale Slovaciei”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului, preluat de agenția TASR.

După cum rezultă din comunicatul oficialilor militari slovaci, pregătirile pentru efectuarea zborului au durat aproximativ două ore. Aeronava a fost controlată și pregătită pentru zbor de personalul tehnic slovac, special instruit în acest scop.

Amintim că, primele F-16, în varianta Block 70 Viper, cea mai modernă a F-ului american, au ajuns în Slovacia luna trecută, iar piloții slovaci se declară impresionați de aeronavă: Viper se aseamănă cu F-35, radarul e aproape identic.

Cea mai modernă versiune a avionului F-16 din Europa (Block 70) este pregătită pentru protecția spațiului aerian al Slovaciei cu eficiență maximă.

“Astăzi, este deja clar faptul că avioanele de vânătoare F-16 vor avea o contribuție neprețuită la asigurarea securității Slovaciei”, au menționat reprezentanții Ministerului Apărării.

Primul zbor al unui pilot slovac cu un avion de vânătoare F-16 a fost legat și de primul boom sonic din spațiul aerian al Slovaciei, cauzat de operarea aeronavelor F-16 Block 70.

Primele două avioane de acest tip au sosit pe aerodromul Kuchyne de lângă Malacky în seara zilei de 22 iulie. Cea de-a treia aeronavă F-16 va fi livrată Forțelor Aeriene ale Slovaciei în luna octombrie. Alte cinci avioane vor sosi în Slovacia în 2025.

Potrivit ministrului slovac al apărării, Robert Kaliňák, astfel, începând din anul 2025, Slovacia va fi capabilă să-și protejeze singură spațiul aerian, fără ajutorul statelor vecine.

Contractul privind achiziționarea a 14 avioane de vânătoare F-16 C/D Block 70 de producție americană a fost încheiat de către Slovacia în anul 2018. Din cauza pandemiei de Covid, livrările acestora au fost ușor întârziate.

Slovacia este prima țară europeană care are cea mai recentă versiune a Fighting Falcon - F-16 Block 70.

Fabrica din Greenville (locul unde Lockheed Martin construiește noile variante ale avionului de luptă F-16, Block 70/72) are o țintă de producție de 48 de F-16 pe an, dezvăluie Caleb Hendrick, director de producție F-16 al Lockheed Martin.

Lista de comenzi pentru F-16 este impresionantă, cu 140 de avioane de vânătoare aflate în prezent pe contract: Bahrain (16 aeronave), Bulgaria (opt), Iordania (12), Slovacia (14) și Taiwan (66).

Sursa: teraz.sk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel