”Atacul rusesc marchează un punct de cotitură. Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva armatei invadatoare a lui Putin. De aceea, furnizăm 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger prietenilor noștri din Ucraina”, a scris Scholz pe Twitter, citat de Antena 3.
Până sâmbătă, Germania s-a agățat de o practică îndelungată de a nu permite ca armele letale pe care le controla să fie transferate într-o zonă de conflict.
Schimbarea Germaniei vine în momentul în care numeroși aliați occidentali se mobilizează pentru a trimite Ucrainei mai multe arme, muniție și chiar sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce forțele ruse atacă marile orașe ucrainene.
Totodată, potrivit Digi24, guvernul german a autorizat Estonia să livreze Ucrainei mai multe echipamente de artilerie din stocurile vechi ale Germaniei de Est. Anterior, Germania autorizase Ţările de Jos să livreze 400 de unităţi de armament antitanc de fabricaţie germană către Ucraina, într-o revenire asupra interdicţiei pe care o impusese asupra trimiterii de armament letal în zone de conflict.
Artileria trimisă în Estonia este formată din tunuri Howitzer care au fost livrate iniţial Finlandei de Bundeswehr, în anii 1990, sub anumite condiţii şi ulterior au ajuns la Estonia. Acordul dintre Finlanda şi Estonia stipulează că Germania trebuie să fie de acord cu transferul.
Tunurile Howitzer sunt model D-30 cu calibrul de 122 milimetri, produs de Uniunea Sovietică la jumătatea anilor 1950. Fosta Armată Naţională Populară din fosta RDG avea peste 400 de arme de acest tip.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News