Moment istoric pentru România: Avem oficial primii piloți români de F-16 instruiți în țară. F-urile norvegiene vor veni în „cascadă” anul acesta și anul viitor

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

Moment istoric pentru România: Avem oficial primul lot de piloți de F-16 Fighting Falcon care au terminat programul de antrenament pe avioanele de generația a 4-a, în țara noastră. Ceea ce era de neconceput acum doi ani, iată că s-a realizat, cu sprijinul partenerilor din NATO, precum și a companiei americane Lockheed Martin.

Astăzi, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, are loc ceremonia de absolvire a primei serii de piloți români instruiți să opereze aeronave F-16 în cadrul Centrului European de Instruire.

Instruirea piloților români a început în noiembrie 2023, iar primul zbor a avut loc în luna ianuarie a acestui an.

În cadrul Centrului, România pune la dispoziție facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

La ceremonia de absolvire participă mai mulți oficiali politici și militari români și aliați, inclusiv din partea producătorului Lockheed Martin. A fost prezentă și Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România. 

2. Excelența ... (excelenta-sa-kathleen-kavalec--ambasadorul-statelor-unite-ale-americii-in-romania-prc-c2prc-a0_22198300.jpg)

Excelența Sa Kathleen Kavalec, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, prezentă la Baza 86 Aeriană Borcea la ceremonia de absolvire a primului lot de piloți români antrenați pe F-16. Photo: MApN

Amintim că încă de acum o săptămână DefenseRomania anunțase că familia piloților F-16 a Forțelor Aeriene Române va crește, odată cu absolvirea primei serii de piloți români instruiți la Centrul F-16 de la Borcea. Nu era însă clar atunci când va avea loc ceremonia de absolvire.

Așa cum precizam încă de atunci, identitatea piloților nu va fi dezvăluită, din motive lesne de înțeles, ce țin de securitatea națională.

Acest lucru ne-a fost confirmat și de MApN - informațiile privind numele piloților care au absolvit cursurile de la Borcea nu vor făcute publice. 

Ce e cu adevărat important însă e că România are primii piloți de F-16 Fighting Falcon care au fost instruiți în țară, la centrul de la Baza 86 Aeriană Borcea. Centrul a fost ridicat în România în timp record, țara noastră punând la dispoziție structura logistică, partenerii din Olanda transferând echipamente din SUA și ulterior dislocând avioane F-16 aici, iar mai apoi instructorii de la Lockheed Martin au fost cei care au condus programul. 

3. Piloți rom... (romania-f-16-piloti_65524300.jpg)

Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ne așteptăm ca în următoarea perioadă să înceapă pregătirea și piloții ucraineni.

 

Centrul de pregătire a piloților de F-16 din România e o adevărată mină de aur pentru Forțele Aeriene. Urmează să ajungă „în cascadă” restul din cele 32 de avioane F-16 cumpărate din Norvegia

 

Dar centrul e esențial pentru Forțele Aeriene în contextul în care au existat acum trei ani numeroase semnale de alarmă cu privire la faptul că vor veni în „în cascadă” 32 de avioane F-16 Fighting Falcon pe care România le-a achiziționat din Norvegia, existând riscul să ne trezim că nu vom avea piloți pentru a opera aeronavele. Trebuie subliniat că locurile pentru sloturile de pregătire a piloților F-16 din celelalte centre e limitat. Cu alte cuvinte e „bătaie” mare iar centrul din țară e o adevărată mină de aur pentru Forțele Aeriene Române.

Până în prezent, 9 din cele 32 care au fost achiziționate de România din Norvegia, împreună cu pachetul de bunuri și servicii aferent.

Finalizarea recepției întregului lot este estimată pentru finalul anului 2025.

4. F-16, Româ... (avion_f_16_romania_92384600.jpg)

F-16 al Forțelor Aeriene Române, photo: MApN

Avioanele din Norvegia vor forma încă două escadrile de F-16.

Însă procesul de achiziție al F-16, fie că vorbim de cele 17 avioane preluate deja din Portugalia sau de cele 32 care urmează să ajungă din Norvegia, implică și modernizarea acestora la o configurație superioară, lucru care se va întâmpla în România la Aerostar Bacău.

Cele 32 de avioane F-16 norvegiene sunt în versiunea AM/BM, în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

CITEȘTE ȘI: România, discuții cu Lockheed Martin: Mentenanța F-16 și HIMARS la Bacău, reconfirmată. Se intenționează implicarea industriei și în programul F-35

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel