Republica Moldova va elimina serviciul militar obligatoriu

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
soldati ai armatei Republicii Moldova
soldati ai armatei Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat, joi, că serviciul militar obligatoriu va fi eliminat treptat până în 2021, în condițiile în care Moldova face trecerea la o armată pur profesionistă.

„În sfârșit, noi avem o viziune pentru domeniul apărării. Republica Moldova nu poate întreține o armată foarte mare, dar suntem obligați să avem o armată bine pregătită și profesionistă. Și, desigur, îmi doresc să folosiți armele doar în timpul aplicațiilor militare și antrenamentelor", a menționat Pavel Filip în timpul vizitei la tabăra militară de la Bulboaca, unde militarii moldoveni desfășurau exerciții militare împreună cu soldaţii americani și români, potrivit timpul.md, Radio Europa Liberă și BalkanInsight.

Premierul a mai spus că în baza programului de trecere la sistemul profesionist în armată, pe anii 2018-20121, deja anul acesta numărul militarilor prin contract a crescut cu peste 300, iar numărul militarilor în termen a scăzut cu 400.

Scopul exercițiului, Fireshield-2018, a fost acela de a instrui împreună subunitățile și de a spori gradul de interoperabilitate între armata moldovenească și alte țări partenere, în special cele din regiune cu o armată profesională, cum ar fi România.

Guvernul din Republica Modova a anunțat o reformă militară încă din luna martie

Cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani trebuie în prezent să servească un an în armată. Excepțiile există din motive medicale sau educaționale, dar mita este folosită  la scară largă pentru a primi aceste scutiri de la stagiul militar obligatoriu.

În ultimul an, Moldova a participat la diverse exerciții militare internaționale cu armate profesionale, în special cele din țările NATO.

Președintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a încercat în repetate rânduri să blocheze astfel de inițiative prin invocarea neutralității militare a Republicii Moldova.

Cu toate acestea, guvernul a dislocat trupe la astfel de exerciții militare, în ciuda obiecțiilor şi piedicilor puse de preşedintele Dodon.

Directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, IDIS, Viitorul și fostul ambasador în SUA și Canada, Igor Munteanu, a declarat pentru BIRN în octombrie 2017 că acțiunile lui Dodon au fost în mod deliberat coordonate cu Kremlinul, menite să submineze cooperarea politică și militară a Republicii Moldova cu statele partenere euro-atlantice.

Între timp, soldații ruși și trupele transnistrene din regiunea separatistă de pe malul stâng al Nistrului au efectuat peste 200 de exerciții militare numai în 2017.

Rusia încă mai păstrează circa 1500 de militari din fosta Armată Sovietică a 14-a, denumită acum Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) în așa-numita şi autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană, cunoscută sub numele de Transnistria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel