Începând cu 16 decembrie 2024, pe teritoriul Republicii Moldova a fost instituită stare de urgență în energetică pentru un termen de 60 de zile, după ce, săptămâna trecută, parlamentul a aprobat propunerea Guvernului Republicii Moldova de instituire a stării de urgenţă.
Tot pe 16 decembrie, Ministerul Energiei din R. Moldova a anunțat că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025, pentru Moldova.
Următoarea licitație pentru rezervarea capacității de transport pentru luna ianuarie va avea loc zilnic începând cu 31 decembrie 2024, pe tot parcursul lunii ianuarie”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, citat de Unimedia.
Astăzi, premierul moldovean Dorin Recean a cerut cetățenilor să economisească energia. „Trebuie să reducem cheltuielile de energie oriunde este posibil și asta este posibil și este evident să încurajăm și toată lumea să o facem. Noi o să asigurăm că va exista suficientă energie pentru malul drept, dar trebuie să ne pregătim pentru situații mai dificile”, a comunicat Recean la ședința Guvernului.
Planul Rusiei pentru destabilizarea Transnistriei
Tiraspol / Foto: Stefan Wisselink, flickr
Tot astăzi, Recean a vorbit și despre o serie de provocări care se pregătesc în stânga Nistrului, în regiunea Transnistreană.
„Planul Rusiei pentru destabilizarea situației în R. Moldova:
În primul rând este sa nu livreze gaz în stânga Nistrului, sau să livreze foarte și foarte puțin și să creeze destabilizări.
După care, aceste destabilizări să se extindă în zona de securitate și, corespunzător, acolo se pot întâmpla: arestări ale oamenilor noștri, interzicerea să mearga copiii la școlile românești, să aresteze profesori, să creeze situații dificile de securitate în zona de securitate, să creeze inclusiv conflicte. În așa fel, încât pentru alegerile de anul viitor, la parlamentare să creeze o cerere pentru o putere pro-rusă care să vină, obiectivul final fiind consolidarea capacității militare în stânga Nistrului”, a declarat Dorin Recean în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
„Obiectivul (n.r. – Rusiei) este consolidarea capacității militare în stânga Nistrului ca să șantajeze R. Moldova, Ucraina și România”, a mai spus Dorin Recean.
România, crucială în sprijinirea R. Moldova
Șeful Executivului de la Chișinău a spus că guvernarea va crește capacitatea de producere internă a energiei, la maximum, și vor fi conexiuni insulare pe 4 linii electrice de 110 kV cu România.
De asemenea, va fi utilizată linia de înaltă tensiune de conectare cu România și Ucraina.
La fel, se ia în considerare și scenariul de oferire a unei părți din gazul procurat de malul drept, deși asta va însemna costuri foarte mari.
Ministerul român al Energiei: România este pregătită să sprijine Republica Moldova în faţa provocărilor energetice.
"În faţa acestor provocări, colaborarea strânsă dintre guvernele şi companiile noastre energetice este cheia pentru a asigura securitatea energetică”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat în comunicatul ministerului.
Astfel, companiile Nuclearelectrica şi Hidroelectrica sunt deja în contact cu Energocom pentru a analiza posibilităţile de a furniza volume suplimentare de energie electrică către malul drept al Nistrului. Capacitatea de transfer va crește cu 80 MW în săptămâna următoare, ajungând la 395 MW.
Pe de altă parte, România dispune de stocuri de gaze naturale în depozitele Depogaz, fiind pregătită să analizeze opţiuni de extragere prioritară în cazul în care livrările către regiunea transnistreană vor fi afectate. Creşterea valorii contului de echilibrare operaţională (OBA) dintre VestMoldTransGaz şi Transgaz este considerată o soluţie esenţială pentru atenuarea impactului în primele zile ale crizei.
"În contextul în care centrala de la Cuciurgan MGRES ar putea să nu producă energie pentru malul drept al Nistrului, România este pregătită să sprijine Republica Moldova, cu suportul partenerilor europeni, pentru acoperirea unui deficit estimat la 600 MW, prin soluţii coordonate la nivel guvernamental şi prin utilizarea resurselor disponibile şi, pe termen mediu, prin noi grupuri de producţie a energiei electrice şi măsuri pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chişinău", se mai scrie în comunicat.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News