Moldova scapă de primul asalt al războiului hibrid rus. Două motive pentru care un referendum eșuat era vital pentru Moscova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din R. Moldova via Vitalie Iovu
Foto: Ministerul Apărării din R. Moldova via Vitalie Iovu

Rezultatele votului de duminică, 20 octombrie, sunt mai importante decât par la prima vedere.

Referendumul trece cu mari emoții, după un scrutin în care președinta Maia Sandu a acuzat Șor și Rusia că au cumpărat 300 mii de voturi. 

Putem spune că la alegerile de duminică, Republicii Moldova i-a trecut glonțul pe la ureche: după numărarea a 99,68% din procesele-verbale, referendumul pentru menționarea în Constituție a ireversibilității parcursului european al R. Moldova a trecut cu 50,45% (749.783 de voturi, cu aproape 13.300 de voturi mai mult decât opțiune ”nu”).

Cât de important a fost pentru Moscova tot ce s-a întâmplat ieri? De exemplu, efortul agenției de presă TASS spune multe: duminică, au fost publicate 45 de materiale care acopereau alegerile din Republica Moldova.

Rusia a avut o campanie de cumpărare de voturi bine pregătită, de tip piramidal. ȘOR și structurile rusești de informații au gândit o rețea care a angrenat aproximativ 300.000 de cetățeni moldoveni, plătiți să voteze și să racoleze alți votanți.

Dimensiunea fraudei este fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul lor a fost să inducă frica și panica în societate. (...)  grupările criminale, împreună cu forțe străine (Rusia - n.r.), au cumpărat 300 de mii de voturi”, declara aseară Maia Sandu.

”Dacă justiția ar fi funcționat în tot acești ani, oamenii care au participat la astfel de scheme de cumpărare a voturilor ar fi fost sancționați”, a adăugat președinta Sandu, în conferința de presă de a a doua zi.

 

Două motive pentru care referendumul era așa de important pentru Moscova

Președinta R. Moldova Maia Sandu, în campania pro-Europa înainte de referendumul crucial pentru integrarea în UE. Foto: Maia Sandu @OfficialFacebook

Un referendum care nu trecea ar fi însemnat începutul sfârșitului pentru guvernul pro-european și iată de ce. Dacă pica, referendumul era folosit ca exemplu că moldovenii nu vor cu UE. Respingerea referendumului urma să fie folosit de Moscova ca pretext, pentru a justifica viitoare acțiuni prin care erau ”apărate” opțiunile anti-Vest și pro-Rusia ale poporului moldovean.

În același timp, ce se întâmplă la Chișinău este periculos pentru Kremlin care a încercat prin orice mijloace să trântească referendumul. Un rezultat pozitiv la referendum constituie un precedent cu efect de domino în fostul spațiu sovietic. Precedentul moldovenesc riscă să inspire și alte state, precum Georgia, să urmeze parcursul european.

Totuși, așa cum remarca și Maia Sandu, referendumul trecut este doar un eșec de etapă pentru războiul hibrid al Rusiei. ”Mai avem o bătălie de dat. Pentru ca votul la referendum să conteze, trebuie să venim masiv la vot (la alegerile viitoare, din 2025)”.

Așa cum recunoșteau și oamenii plătiți de Șor, în anchetele realizate cu camera ascunsă de media moldovenească, principala miză a fost respingerea referendumului.

Mesajul cu care președintele Republicii Moldova încearcă să-i unească pe moldoveni a fost sintetizat în apelul acesteia către alegătorii lui Renato Usatîi: ”Știu că avem diferențe de opinii, dar știu că și voi nu vreți revenirea bandiților la putere”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel