”R. Moldova s-a militarizat activ”. Separatiștii transnistreni, aflați în vizită la Moscova, se plâng că Armata moldoveană va fi ”aliniată la standardele NATO”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, reacționează la propunerea Chișinăului de retragere a trupelor ruse din R. Moldova.

Aflat la Moscova pentru a lua noi instrucțiuni, aşa zisul ministru de externe de la Tiraspol Vitali Ignatiev a acordat un amplu interviu pentru publicația Izvestia, în care sunt reluate toate temele vehiculate până acum de propaganda rusă.

 

”Pacificatorii” ruși din Transnistria și atacurile teroriste

 

Oficialul susține că retragerea trupelor ruse de ”menținere a păcii” din Transnistria nu trebuie să aibă loc înainte de ”soluționarea definitivă a relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol”.

În opinia lui Ignatiev, Transnistria este victima unor ”atacuri teroriste”. 

Militari ruși în Transnistria

”Observăm anumite dinamici atât din partea ucraineană, cât și din partea moldovenească, dar facem totul pentru a preveni escaladarea tensiunii.

Transnistria se află într-o situație foarte grea de un an încoace. Primăvara trecută, am fost supuși unei serii întregi de atacuri teroriste, situația în ansamblu este destul de tensionată, iar acum avem încă un cod „galben” de amenințare teroristă”.

Ignatiev a comentat și declarațiile premierului Moldovei Dorin Recean, potrivit cărora Transnistria trebuie demilitarizată - trupele ruse trebuie retrase de acolo.

”Transnistria, Rusia și alți participanți la procesul de negociere consideră că mai întâi este necesar să se obțină o soluționare durabilă, definitivă, a conflictului dintre Moldova și Transnistria.

Regândirea operațiunii de menținere a păcii (staționării rămășițelor Armatei a 14 ruse n.r.) este posibilă numai după ce ajungem în sfârșit la o reglementare a relațiilor noastre”, a mai spus reprezentantul de la Tiraspol. 

Ignatiev a mai acuzat conducerea Republicii Moldova de tergiversarea procesului de negocieri.

 

”Moldova s-a militarizat în ultimul an”

 

R. Moldova a dublat în 2023 bugetul Armatei Naționale. Astfel, bugetul destinat apărării de către R. Moldova, una din cele mai sărace state europene, constituie în acest an 0,5 % din PIB-ul țării.

Igantiev susține, în mod fals, că măsurile luate de Chișinău încălcă principiul neutralității. Neutralitatea exclude investițiile pentru a avea o armată pregătită.

”Moldova s-a militarizat activ cel puțin de anul trecut. Este un stat care, în opinia noastră, nu respectă absolut principiul neutralității. Este controlată de mult de NATO și Occident”.

 

 

”Moldova primește asistență tehnologică, specialiștii NATO îi pregătesc armata”

Armata R. Moldova se situează pe ultimele locuri în lume, ca nivel de pregătire, dotare sau finanțare. Pentru anul 2023 bugetul Ministerului Apărării este de aproximativ 1,7 miliarde de lei moldovenești (85 de milioane de euro).

Cu toate acestea, din declarațiile separatistului transnistrean am putea deduce că Armata Republicii Moldova se află la același nivel de pregătire și de dotare cu armatele statelor membre NATO.

”Moldova primește asistență tehnologică, specialiștii NATO îi pregătesc armata și, conform doctrinei militare, până în 2030 armata sa ar trebui să fie pe deplin aliniată la standardele NATO. 

Moldova și-a dezvoltat relațiile cu NATO în ultimii 15 ani.(...) Moldova are un plan de parteneriat strategic cu NATO din 2006. Reprezentanții forțelor armate ale republicii participă de mulți ani la operațiunile NATO, inclusiv în Kosovo”, a arătat reprezentantul separatiștilor transnistreni.

Trebuie spus că singurele echipamente ”la standarde NATO”, din dotarea Armatei moldovene, sunt cele 6 transportoare blindate Piranha 3, livrate anul acesta de Germania.

”Sarcina mea principală este să fac totul pentru ca pacea, securitatea și interesele cetățenilor din Transnistria, inclusiv interesele a 220 de mii de cetățeni ruși care locuiesc permanent în țara noastră, să fie respectate”, a mai spus Igantiev.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel