Referendum a trecut la limită. La 85 de ani de la infamul Pact Ribbentrob-Molotov, Basarabia alege Europa și spune „NU” Rusiei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Referendumul istoric pentru viitorul European al Republicii Moldova. Foto: Agerpres
Referendumul istoric pentru viitorul European al Republicii Moldova. Foto: Agerpres

În ciuda unei propagande impresionante împotriva referendumului pentru integrarea în Europa, moldovenii au spus „da” în număr mare la alegerile din 20 octombrie 2024.

UPDATE: REFERENDUMUL TRECE LA LIMITĂ. Cu aproximativ încă 10 mii de voturi nenumărate, toate din diaspora, pentru integrarea în UE au votat 735 834 de oameni, în timp ce împotrivă - 731 123.

UPDATE REZULTATE ACTUALIZATE Comisia Electorală Centrală (CEC):

La ora 21 prezența la vot la prezidențiale a fost de 1.546.757 de alegători, adică 51.4% din alegătorii înscriși. Inclusiv diaspora.

49.81% au votat și la referendum!

CEC declară scrutinele valabile.

-------

Nu există niciun dubiu. Referendumul a fost validat! 

Potrivit datelor de la Comisia Electorală Centrală (CEC), omologul BEC-ului în România, până la ora 18:00 au votat la referendumul constituțional de aderare la Uniunea Europeană 44.44%! Pragul de validare era de 33.3%.

Urnele s-au închis dar cifrele nu sunt actualizate. Ne așteptăm ca cifrele să se apropie vertiginos de 50%. 

DefenseRomania va actualiza cifrele la ora 22:00 în momentul în care CEC le va prezenta oficial. Reamintim celor care ne urmăresc că R. Moldova nu a ales în primul tur să aibă un exit poll la finalizarea procesului electoral, asemenea cum se obișnuiește în România

2. Referendum... (moldova-europa_10960900.png)

Referendum pentru integrarea Republicii Moldova în Europa. Photo source: Ape.md

În continuare în București și în alte locații din diaspora moldovenească sunt cozi uriașe pentru a se vota.

Pentru alegerile prezidențiale prezența a fost, cu cifre actualizate, de 51,40%. 

Teama multora a fost că referendumul nu va trece, sau dacă va trece va trece la limită, cu un procent mic peste 33% și astfel partida rusă ar fi jucat cartea lipsei de legitimitate.

Rezultatul e echivalent cu o înfrângere uriașă pentru partida rusă care a investit sute de milioane de euro în campanii de propagandă și dezinformare. 

Rusia a schimbat și din strategia războiului hibrid și a dezinformării: Mesajul anti-european nu oferă acum doar alternativa pro-rusă, ci una „moldovenească”, suveranistă, de neutralitate, folosind frici induse artificial precum teama de minoritățile sexuale sau „războiul inevitabil” pentru a alimenta euroscepticismul. Partida rusă s-a deghizat, inclusiv în lupi pro-europeni care sabotează referendumul.

Momentul votului istoric în Republica Moldova are loc la 85 de ani de la infamul Pact Ribbentrop - Molotov (23 august 1939) prin care Basarabia era ruptă din trupul României. 

3. Președinta... (maia-sandu-referendum_53181600.jpg)

Votul masiv al moldovenilor pentru România și Europa e azi, dintr-o perspectivă istorică, o răzbunare a Basarabiei la 85 de ani de la Pactul Ribbentrop - Molotov.

Pentru R. Moldova decisive se vor dovedi alegerile parlamentare din 2025. Căderea referendumului sau trecerea lui la limită ar fi dat un imbold uriaș partidei pro-ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel