Diplomatul a reiterat că Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova şi trebuie retras necondiţionat, împreună cu armele din dotare şi stocurile de muniţii.
Şeful misiunii diplomatice moldoveneşti la Viena a subliniat că partea rusă aplică de mai mulţi ani acest tertip, respectiv invocarea acordului de pace din 21 iulie 1992 la rubrica care cere explicaţii pentru prezenţa unor forţe militare ale unui stat pe teritoriul altui stat membru al OSCE, ceea ce induce o percepţie absolut falsă.
Victor Osipov a subliniat, de asemenea, că în textul documentului lipseşte orice menţiune care ar putea fi interpretată ca acceptare a prezenţei militare străine.
Moldova a cerut înscrierea în procesul verbal al ședinței FCS că este „inacceptabilă” ceea ce invocă Rusia
El a amintit că ultima dată necesitatea retragerii necondiţionate a trupelor şi muniţiilor ruseşti a fost statuată în rezoluţia Adunării Generale a ONU adoptată la 22 iunie 2018. Anterior, Federaţia Rusă şi-a asumat acest angajament prin semnarea declaraţiei summit-ului OSCE de la Istanbul.
Diplomatul a cerut sa fie înscris în procesul verbal al şedinţei FCS că este inacceptabilă invocarea acordului din 1992 în rapoartele ce vizează prezenţa militară rusă în Republica Moldova.
Delegaţia Federaţiei Ruse prezentă la forum a anunţat că obiecţiile Republicii Moldova vor fi comunicate în capitala rusă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News