Republica Moldova a primit un sistem francez de monitorizare a spațiului aerian, achiziționat pentru a ajuta țara să-și consolideze apărarea aeriană în contextul în care războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, a anunțat Ministerul moldovean al Apărării, la 20 decembrie.
Într-un comunicat de presă, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a spus că sistemul fabricat și livrat de compania franceză Thales este „vital” pentru apărarea antiaeriană a Moldovei, mai ales în lumina ultimelor „incidente de încălcare a spațiului aerian” al Republicii Moldova.
"Acest sistem, care va monitoriza întregul spațiu aerian al țării, va completa seria de măsuri luate pentru a dota Armata Națională la standarde internaționale", a mai precizat acesta.
Nosatîi a mulțumit conducerii Republicii Moldova, partenerilor externi și Franței pentru munca depusă în vederea îmbunătățirii capacității de apărare.
Ministrul a mulțumit Franței pentru „susținerea oferită în realizarea acestui deziderat”, fără să precizeze în ce a constat ajutorul Parisului.
În comunicatul Ministerului Apărării nu se precizează nici costul instalației adusă în Republica Moldova „pe cale aeriană”. Potrivit informaţiilor desponibile public, prețul acestui sistem, despre care firma constructoare spune că este util inclusiv în contracararea dronelor militare, este de aproximativ 14 milioane de euro.
Invazia pe scară largă a Ucrainei a alimentat temerile Chișinăului cu privire la o agresiune sporită a Rusiei, iar rachetele rusești lansate din Marea Neagră au încălcat spațiul aerian moldovenesc.
Republica Moldova a cumpărat sistemul radar Ground Master 200 (GM 200) având obiectivul de a-și moderniza capacitățile de apărare aeriană.
Mai concret, Chişinăul a anunţat achiziţia unui radar Ground Master 200 (GM 200), produs de concernul multinaţional Thales, cu o rază de acţiune de 250 km şi care va fi folosit pentru consolidarea supravegherii spaţiului aerian moldovenesc.
GM 200 detectează și urmărește simultan ținte la altitudine joasă, până la mare altitudine. Radarul asigură coordonarea sistemelor de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) până la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).
Radarul Ground Master 200 a fost achiziționat de la bugetul de stat, dar și cu fonduri europene, întrucât Republica Moldova beneficiază și de finanțare prin Instrumentul european pentru pace / European Peace Facility.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News