Modi a sosit la Kiev. Ucraina și India au convenit asupra a patru documente comune

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Zelenski și Modi, la Kiev pe 23 august 2024 / Biroul Președintelui Ucrainei
Zelenski și Modi, la Kiev pe 23 august 2024 / Biroul Președintelui Ucrainei

Premierul indian Narendra Modi a sosit în capitala Ucrainei, Kiev, unde va avea discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie CNN.

Vizita lui Modi este prima a unui lider indian de la independența Ucrainei și vine la doar câteva săptămâni după ce acesta a călătorit la Moscova într-o prima călătorie simbolică în străinătate din noul său mandat de lider, unde a purtat discuții cu președintele Vladimir Putin.

Între timp, aflăm și ce s-a negociat la Kiev cu delegația Indiei. Ucraina și India au convenit asupra a patru documente comune în timpul vizitei primului ministru Modi la Kiev.

Președintele Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Narendra Modi pentru cele 16 pachete de ajutor umanitar oferite de țara sa. India este țara în care Rusia a fost și rămâne cel mai mare furnizor de arme. Ajutorul pe care India îl acordă Kievului este limitat la sfera umanitară. 

Documentele convenite vizează sfera medicală, agricolă, cea umanitară și domeniul cultural. A fost vorba și despre comerț și cooperarea militaro-tehnică, a spus  Zelenski la un briefing comun.

Modi, la rândul său, a spus că a onorat memoria copiilor care au murit în urma agresiunii ruse, un moment punctat de Modi chiar cu ocazia vizitei sale la Moscova, cu ocazia căreia Rusia a avut lipsa de inspirație să bombardeze spitalul de copii Ohmadit din Kiev.

Zelenski și Modi, la Kiev pe 23 august 2024 / Narendra Modi, X

"Astăzi este o zi istorică pentru relațiile noastre cu Ucraina. Mâine este ziua independenței voastre, este o zi foarte importantă și, în numele meu și al poporului Indiei, mă voi ruga pentru pacea în Ucraina și prosperitatea ei", a spus prim-ministrul indian. 

Ucraina se așteaptă ca India să se alăture comunicatului comun creat pe baza primului Summit global pentru pace. Ieri a avut loc prima întâlnire în continuarea summit-ului. A fost dedicat energiei.

„Suntem foarte interesați ca toate țările lumii să se alăture pentru a rezolva toate crizele provocate de război”, a spus Zelenski.

New Delhi a cerut în mod repetat o încetare a focului și pace în Ucraina, dar s-a abținut să condamne invazia rusă, deoarece încearcă să mențină relațiile cu Moscova - principalul său furnizor de arme și un partener de lungă durată pe care îl consideră crucial pentru echilibrarea relației sale tensionate cu China.

De altfel, în iulie 2024, deja după rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, Modi a zburat la Moscova și s-a întâlnit cu Putin. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel