Potrivit Wall Street Journal, pe măsură ce Ucraina intră într-o fază critică a războiului cu Rusia, liderii Statelor Unite și NATO converg către o viziune bazată pe consolidarea apărării Ucrainei și a garanțiilor suveranității țării în viitor.
Liderii occidentali – inclusiv Joe Biden – au comparat modelul de securitate de care se bucură astăzi Israelul. În ultimele luni, accentul s-a pus pe războiul de măcinare din Bahmut, care a fost complet distrus și a căzut în mâinile luptătorilor companiei de mercenari Wagner la sfârșitul săptămânii. Accentul se pune acum pe provocările viitoare: "Cum să transformăm țara într-un tampon împotriva agresiunii ruse?".
Președintele polonez este un susținător al proiectului
Un acord de securitate bazat pe modelul israelian cu Ucraina va acorda prioritate transferului de arme și tehnologie avansată, este opinia președintelui polonez Andrzej Duda. Acordul înseamnă trecerea la aderarea la NATO în viitor, dar nu face din alianță parte la vreun conflict viitor cu Rusia, potrivit oficialilor occidentali familiarizați cu discuțiile.
"Discuțiile continuă în acest moment", a spus președintele polonez. un mare susținător al Ucrainei împotriva Rusiei, fără a oferi detalii despre armele și tehnologia care vor fi transferate Ucrainei în baza acordului.
Săptămâna trecută, Biden le-a spus liderilor G7 că Statele Unite vor sprijini pregătirea piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, ca pas necesar pentru introducerea aeronavelor de fabricație americană.
Viceministrul rus de externe Alexander Krushko a avertizat, sâmbăta trecută, cu privire la consecințele trimiterii de luptători F-16 în Ucraina, avertizând că decizia ar putea agrava conflictul: "Vedem că țările occidentale continuă să adere la scenariul de escaladare, care aduce cu el riscuri mari".
Având în vedere că aderarea Ucrainei la NATO durează ani de zile, un set de acorduri de securitate obligatorii a devenit singura modalitate de a asista direct forțele ucrainene, care pregătesc un contraatac menit să-i împingă pe ruși din zonele pe care le-au ocupat anul trecut.
Trecerea către acorduri de securitate vine într-un moment în care Occidentul și-a sporit ajutorul pentru Kiev, constând din tancuri și sisteme avansate de apărare germane și americane, pe lângă creșterea producției de muniție de care ucrainenii au nevoie în prima linie. Toate acestea fac parte din miliardele de sprijin militar occidental, asigurându-se că viitorul este Ucraina, nu Rusia.
Duda a declarat că Biden, care a vizitat Varșovia în februarie, a discutat despre modelul israelian și despre aplicarea acestuia în Ucraina. Are sprijinul aliaților occidentali și va fi pe agenda NATO la summitul din iulie din capitala Lituaniei, Vilnius.
Acordurile de securitate se bazează pe așa-numita "Cartă de securitate a Ucrainei" care este de așteptat să fie semnată după încheierea summitului, potrivit oficialilor familiarizați cu problema.
Un oficial american a recunoscut că modelul israelian a apărut ca o modalitate de a proteja securitatea ucraineană, deoarece aderarea la NATO nu se va întâmpla curând. Deși s-a bazat vag pe modelul israelian, calea de apărare ucraineană este încă neclară, potrivit oficialului.
Formatul este în dezbatere
"Încă discutăm cu Ucraina, aliații și partenerii despre model și formatul acestuia", a spus acesta. "Israelul nu este membru NATO, iar Statele Unite nu sunt obligate să apere sau să asiste, dar s-au bucurat în ultimele decenii de o relație specială, fiind cel mai puternic aliat din Orientul Mijlociu. Este cel mai mare beneficiar al sprijinului SUA de la al Doilea Război Mondial".
Sprijinul american pentru Israel a fost stabilit prin acorduri pe zece ani, care obligă Washingtonul să ofere ajutor de 38 de miliarde de dolari în perioada 2019-2028.
Oficialii occidentali spun că acorduri similare cu Ucraina i-ar putea modifica calculele față de Rusia. Acordurile îl vor împiedica pe președintele rus Vladimir Putin să poarte război, în speranța că va pune capăt sistemului politic de la Kiev, într-un moment în care Statele Unite se pregătesc pentru cursa electorală de anul viitor, iar în unele capitale occidentale se discută foarte mult situația economică.
Duda a spus: "Rusia trebuie să înțeleagă că Ucraina are garanții de securitate și acestea nu se vor termina cu timpul sau din cauza oboselii Occidentului", subliniind că garanțiile nu sunt legate de niciun plan de negocieri între Moscova și Kiev.
Kremlinul a declarat în 2021 că aderarea Ucrainei la NATO este o linie roșie. Țara nu a devenit membră NATO, dar Rusia a invadat-o. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că obiectivul țării sale este de a restabili toate teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea, care a fost anexată în 2014, și a exclus ideea unei încetări a focului, pentru că le-ar oferi rușilor ocazia să-și adune forțele și să se organizeze din nou.
Ideea a venit din Ucraina
Ideea unui model de securitate în stil israelian a apărut în septembrie la Andrej Yermak, un consilier al lui Zelenski, și Anders Fogh Rasmussen, un fost secretar general al NATO, potrivit unor persoane familiare cu problema.
Yermak a declarat: "Ucraina are nevoie de garanții permanente de securitate", adăugând că aceste garanții trebuie să rămână în vigoare până la aderarea țării sale la NATO.
Zelenski va participa la un summit NATO din Lituania, unde se va anunța un nou organism, "Consiliul NATO Ucraina", care va supraveghea misiunea de aderare a țării la NATO. Ucraina va avea capacitatea de a convoca consiliul și de a cere ajutor țărilor din alianță.
Statele Unite vor fi cel mai mare garant al garanțiilor de securitate, conform lui Fabrice Bothier, un fost oficial al politicii NATO și consilier al lui Rasmussen, care a contribuit la pregătirea proiectului pentru guvernele occidentale.
Surse din Paris și Berlin au afirmat că oficialii au susținut în principiu planul, care ar include întâlniri bilaterale într-un cadru multiplu. Oficialii NATO și ucraineni au spus că se așteaptă să participe la Carta garanțiilor de securitate America, Marea Britanie, Franța și Germania.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News