Iuliu Maniu a fost unul dintre unificatorii și creatorii statului naţional modern. S-a stins într-o celulă a închisorii comuniste din Sighetu Marmației, după o cumplită suferință.
Fost premier al României, șef al Partidului Naţional Român din Transilvania, artizan al Marii Uniri iar mai apoi șef al Partidului Național Ţărănesc, Iuliu Maniu a murit la vârsta de 80 de ani.
După înscenarea de la Tămădău, din 14 iulie 1947, Iuliu Maniu se afla în detenție. La data de 11 noiembrie 1947 a fost condamnat de un tribunal al poporului la închisoare pe viață. Maniu sa stins ca urmare a multelor boli de care suferea și a torturii la care a fost supus. Regimul i-a îngrădit dreptul la medicamentație, fapt ce a dus la grăbirea sfârșitului marelui om de stat.
Să dăm cuvântul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului: „Personalitate de prim rang a vieţii politice interbelice, cu o carieră politică cuprinzând aproape șase decenii de activitate, Iuliu Maniu a asistat la numeroase evenimente de o importanţă majoră pentru evoluţia statului român, începând cu acţiunea memorandistă şi culminând cu instaurarea totalitarismului comunist.
A fost artizan al Marii Uniri de la 1918, Preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc între anii 1926-1933 şi 1937-1947, precum și prim-ministru în mai multe rânduri.
Opozant fervent al sovietizării forțate conduse de comuniști după 1944, Maniu a sancționat vocal abuzurile și ilegalitățile unei puteri discreționare. Atmosfera opresivă, amenințările la viața sa l-au determinat să încerce continuarea luptei pentru democrație din străinătate, dar a fost arestat în urma „înscenării de la Tămădău”. Condamnat la închisoare pe viață, Maniu a fost încarcerat la Galați, iar, din august 1951, la Sighet.
A decedat la vârsta de 80 de ani, iar trupul său a fost îngropat nemarcat în Cimitirul Săracilor de la marginea orașului”.
„Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”
Nicolae Carandino, ziarist și memorialist, a fost martor la stingerea lui Maniu, la boala și agonia marelui om politic român, fiind cel care l-a îngrijit în ultimele luni de viață. Despre moartea lui Maniu și momentul în care regimul i-a ridicat trupul, Carandino notează:
„Maniu a fost ridicat din celulă, în cel mai strict secret, dar vestea se răspândise ca fulgerul în toată închisoarea. Noaptea am auzit căruţa poposită în curtea închisorii, uruiala roţilor, nechezatul cailor, zgomotul uşor ferecat al şleaurilor. Apoi toate s-au liniştit. Maniu pleca spre groapa comună şi spre gloria eternă”.
În mare secret. Chiar și în 1953, când sovietizarea brutală reușise, comuniștii s-au temut de Iuliu Maniu și după moartea sa. Maniu a fost fără îndoială unul din cei mai aprigi adversari ai extremelor.
La exact 10 ani distanță de la decesul lui Maniu, pe data de 10 februarie 1963, la vârsta de 90 de ani, la penitenciarul din Râmnicu Sărat, s-a stins și Ion Mihalache.
„Om politic, preşedinte al Partidului Ţărănesc, vice preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc. Arestat la 14 iulie 1947, a fost condamnat la temniţă grea pe viaţă pentru „complot, trădare şi insurecţie armată”, pedeapsă comutată ulterior la 25 de ani muncă silnică.
A executat pedeapsa la Bucureşti, Galaţi, Sighet și Râmnicu Sărat, unde a decedat ca urmare a tratamentelor inumane la care a fost supus”, potrivit datelor IICCMER.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News