Analistul militar și politic Oleksandr Kovalenko a evaluat cum tancurile occidentale precum Leopard 2, Challenger 2 și M1A1 Abrams, pe care Ucraina le primește ca parte a ajutorului militar de la parteneri, vor fi capabile să se adapteze solului noroios din Ucraina și să nu se blocheze pe câmpul de luptă din cauza greutății lor foarte mari.
Potrivit acestuia, circulă acum o opinie falsă precum că tancurile sovietice de tip T-64 și modificările ulterioare ale acestuia sunt „mai ușoare” și „mai bune” în ceea ce privește gradul de trecere, în comparație cu tancurile occidentale.
Kovalenko a demontat aceste mituri pe canalul său de Telegram.
Foto: Tancuri de fabricație sovietică, din dotarea Armatei ucrainene
El a explicat că, în ciuda faptului că tancurile occidentale cântăresc în medie cu 20 de tone mai mult decât cele sovietice, ele sunt capabile să se descurce în situații de vreme nefavorabilă, asemenea celor sovietice care sunt mai ușoare.
Trenul superior de rulare al tancurilor occidentale, precum și puterea motorului sunt punctele forte ce le-ar da un avantaj important pe solul noroios.
”Aproape toate tancurile occidentale au roți 7x7. Și, e incredibil, dar acest lucru permite unui tanc de 60 de tone să exercite o presiune pe sol similară cu tancurile sovietice”, a explicat Kovalenko.
„Dacă cineva crede că „burghezii” occidentali au dezvoltat Leopard 2, Challenger 2 sau M1A1 Abrams pentru a le folosi pe autostrăzi, atunci e complet idiot. Germania e plină de păduri și mlaștini. S-a ținut cont de acest aspect în momentul dezvoltării”, e de părere expertul militar.
Kovalenko conchide și precizează că tancurile occidentale nu ar trebui să se teamă de condiții meteo nefavorabile. „Cel puțin nu mai mult decât o fac tancurile rusești”, a adăugat expertul.
Până la venirea tuturor tancurilor, ucrainenii îi sperie pe ruși cu „tancuri gonflabile”
Replică gonflabilă a M270, lansator de rachete, oferită Ucrainei pentru a păcăli armata rusă. Sursa foto: captura reportaj prezentat prezentat la un post TV din Cehia.
Potrivit publicației The Economist, Forțele Armate ale Ucrainei folosesc tancuri gonflabile pe câmpul de luptă, cu scopul de a produce confuzie în rândul rușilor.
Tactica a mai fost folosită și cu sisteme HIMARS false, care ulterior au fost atacate de ruși. Așa s-a ajuns ca rușii să raporteze mai multe sisteme HIMARS distruse decât cele care se află efectiv în Ucraina.
Occidentul a promis inițial Ucrainei 321 de tancuri, de tip Leopard, Abrams sau Challanger 2. Ultimele calcule indică faptul că aproximativ jumătate ar putea ajunge în următoare perioadă pe front, astfel încât să echipeze două sau trei brigăzi.
Experții sunt îngrijorați că numărul va fi insuficient pentru a rupe liniile fortificate ale frontului ruso-ucrainean, ce se întinde pe mai bine de 1.000 de kilometri.
Partea bună e că, pe lângă tancuri, ucrainenii vor primi sute de vehicule de luptă ale infanteriei și blindate, care deja au început să ajungă în număr mare în țara noastră vecină.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News