Potrivit Nataliei Humeniuk, nu este prima dată când Rusia foloseşte particularitatea geografică a regiunii Odesa în contextul apropierii acesteia de graniţa cu România.
"Inamicul, cunoscând acest lucru, a folosit în mod repetat particularitatea geografică a acestei regiuni, direcţionând dronele exact cât mai aproape de graniţa de stat", a remarcat reprezentanta armatei ucrainene, citată de Rador. Potrivit Nataliei Humeniuk, distanţa în zona respectivă este atât de mică, încât o eroare a proiectilului - dronă kamikaze - precum şi misiunea de atac a acesteia şi consecinţele aferente pot ameninţa cu adevărat ţara vecină.
"Faptul a fost consemnat, ţara vecină a fost informată că există un astfel de pericol şi că noi am înregistrat o lovitură. Ucraina, ca ţară transparentă, a informat sincer şi deschis. Mai departe - reacţia trebuie să aparţină ţării vecine", a adăugat Humeniuk.
Ministerul Apărării al României, însă, a negat informaţiile potrivit cărora drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul ţării.
Ministerul Apărării din România (MApN) a negat categoric că drone kamikaze rusești Shahed au căzut pe teritoriul țării noastre
În pofida anunțurilor oficiale de la Kiev, Bucureștiul continuă să „infirme categoric” că drone Shahed ar fi căzut pe teritoriul României în timpul atacului rus asupra portului Ismail. De precizat că în zonă distanța dintre România și Ucraina e de doar câteva sute de metri. Pe internet au apărut totodată imagini video filmate de localnici ucraineni care afirmă că explozia dronei a avut loc pe teritoriul României.
„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României.
Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, arată MApN într-un comunicat de presă emis către DefenseRomania.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News