Misterul dronei ruse de lângă Kiev, descifrat: Rușii au început să folosească drone kamikaze Gerber, varianta low cost a Shahed

Ionel Copcea |
Data publicării:
Drona Gerber
Drona Gerber

Rușii trimit pe câmpul de luptă din Ucraina și drone ”low cost”, cum este Gerber.

Forțele Armate ale Ucrainei au anunțat că, recent, la Kiev, au fost descoperite resturi ale unei drone necunoscute, care a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană.

Aparatul de zbor fără pilot avea dimensiuni mai mici decât dronele kamikaze Geran (Shahed), dispunea de un motor cu combustie internă și de o elice de propulsie. În plus, în interiorul acestuia au fost descoperite două antene și un modem cu cartelă SIM ucraineană. Drona nu a fost echipată cu o unitate de luptă, ceea ce a stârnit nedumerirea specialiștilor.

Mai multe surse rusești au informat că drona necunoscută, a cărei epavă a fost descoperită la Kiev după unul dintre atacurile nocturne, este o soră mai mică a dronei kamikaze Shahed, care a fost denumită Gerber.

Gerber, cea mai nouă dintre drone, care se alătură “buchetului” de aparate de zbor fără pilot ale Rusiei, a fost dezvoltată de Biroul de proiectare N.F. Gastello. Potrivit dezvoltatorului, drona este multifuncțională și poate fi întrebuințată nu numai ca dronă kamikaze, ci și pentru cercetarea radioelectronică sau în calitate de momeală. Se pare că în această ultimă versiune a fost folosită în timpul raidurilor din Ucraina.

De asemenea, Gerber poate funcționa și ca parte a unui roi de drone de același tip, având această funcție încorporată.

Deși dezvoltatorul nu a dezvăluit caracteristicile detaliate ale dronei, ținând cont de faptul că aceasta a participat la atacul de la Kiev împreună cu dronele Shahed, specialiștii ruși apreciază că poate avea specificații apropiate de acestea din urmă, cel puțin în ceea ce privește raza de acțiune. Primele informații oficiale, care ar trebui să fie comunicate în viitorul apropiat de reprezentanții ruși, vor lămuri toate necunoscutele existente în prezent.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel