Misterioasa tentativă de deturnare a unui bombardier Tu-22. Pilotul rus spune că ucrainenii i-ar fi cerut să-și catapulteze în zbor colegii

Darius Muresan |
Data publicării:
Bombardier rus cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. Photo source: Ministerul Apărării din Rusia
Bombardier rus cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. Photo source: Ministerul Apărării din Rusia

În urmă cu o săptămână FSB a anunțat că a dejucat o tentativă de deturnare a unui bombardier rus de tip Tu-22M.

Potrivit FSB serviciile speciale ucrainene ar fi încercat să recruteze un pilot rus în scopul deturnării unui bombardier cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3.

Potrivit datelor prezentate de reprezentanții FSB, serviciile de informații ucrainene intenționau să recruteze un pilot militar rus, care, în schimbul unei sume de bani și a acordării cetățeniei italiene, trebuia să aterizeze cu bombardierul în Ucraina.  

Informația nu a fost confirmată de nicio altă sursă, astfel că ea trebuie privită cu suspiciune. Însă rușii continuă să promoveze tentativa de deturnare, cu detalii privind operațiunea. 

Mass-media rusă a publicat o declarație care ar aparține tocmai pilotului pe care serviciile ucrainene ar fi încercat să-l recruteze.

 

Pilotul rus spune că ucrainenii i-au cerut să-i catapulteze pe ceilalți doi piloți și să aterizeze apoi bombardierul Tu-22M3

 

2. Bombardier... (tu-22m3_52030800.png)

Bombardier rus cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. Photo source: Tupolev

Cel care ar fi trebuit recrutat era chiar comandantul bombardierului Tu-22M3. Acesta spune, la postul Rossiya-1, citat de RIA Novosti, că i s-a cerut catapultarea forțată a celorlalți doi piloți.

„Mi s-a cerut să catapultez forțat echipajul, adică să-i elimin efectiv”, precizează comandantul bombardierului. El spune că ar fi fost contactat în octombrie 2023 de către ucraineni pe un canal de Telegram iar serviciile ucrainene îi cunosc identitatea, dar și numele membrilor familiei sale.

Potrivit afirmațiilor pilotului, acesta ar fi fost contactat de un anume Pavlo iar ucrainenii „nu au acordat atenție aspectelor tehnice ale deturnării” bombardierului.

Bombardierul Tu-22M3 care ar fi trebuit deturnat a mai participat la operațiuni în Siria și Georgia.

Reiterăm că informațiile nu au fost confirmate de nicio sursă independentă iar Kievul nu a comentat presupusul incident.

 

Despre bombardierele Tu-22M3

 

3. Bombardier... (tu-22m3-bombardier-rusia_88375900.jpg)

Bombardier rus cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3. Photo source: Tupolev

Tu-22M3 este versiunea modernizată și nu este un bombardier strategic. Aviația cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dispune de două tipuri de bombardiere strategice, respectiv Tu-160 și Tu-95MS. Acestea sunt capabile să întrebuințeze rachete de croazieră cu încărcături nucleare și fac parte din componenta aeriană a Forțelor Nucleare Strategice (Triada Nucleară rusească).

Deși aparțin Aviației Strategice, bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 folosesc numai rachete de croazieră cu încărcături convenționale (Kh-22/32), precum și bombe de aviație.

Rușii au anunțat că acestea vor fi adaptate pentru integrarea rachetelor hipersonice Kinzhal, dar, deocamdată, acest lucru nu s-a întâmplat. 

CITEȘTE ȘI: Rușii au relocat bombardierele Tu-22M3 dincolo de Cercul Polar pentru a ieși din raza dronelor ucrainene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel