Publicitate
Zborul a întâmpinat unele probleme serioase din cauza vizibilității reduse, provocând mai multe devieri înainte de a încerca o aterizare de urgență pe aeroportul Aktau. Din păcate, avionul s-a prăbușit la aproximativ trei kilometri de pistă, fiind cuprins de flăcări în momentul impactului.
Rapoartele inițiale ale Ministerului Transporturilor din Kazahstan au arătat că 32 de persoane au supraviețuit accidentului și au fost salvate din epavă de echipele de intervenție. Cu toate acestea, bilanțul devastator include 38 de decese. Supraviețuitorii, mulți dintre ei în stare critică, au fost transportați la spitalele din zonă, șapte rămânând la terapie intensivă.
Au apărut informații neverificate care sugerează că o rachetă sol-aer rusească ar fi fost responsabilă de prăbuşirea avionului de pasageri. Deși nicio dovadă concretă nu susține această teorie, imaginile cu epava care prezintă găuri asemănătoare unor perforări au alimentat speculațiile cu privire la o posibilă intervenție externă.
Damage by Missile Fragments Found On External Fuselage of Crashed Azerbaijan Aircraft:https://t.co/CslgfsFe3v#missilefragments #damage #fuselage #AzerbaijanAirlines #Embraer #ERJ190 #aircrash #accident pic.twitter.com/h8zWvg7Wew
— DefenseMirror (@DefenseMirror) December 26, 2024
Anchetatorii rămân precauți, subliniind că astfel de concluzii sunt premature. Cu toate acestea, schimbările bruște de traiectorie din timpul zborului și formele neobișnuite de avarii observate pe fuzelaj au amplificat intriga.
Biroul procurorului șef din Azerbaidjan a lansat o anchetă penală pentru a analiza toate posibilitățile, inclusiv defecțiuni tehnice, erori umane și factori externi. Autoritățile kazahe colaborează cu experți internaționali pentru a analiza datele cu privire la acest zbor și a reconstitui secvența evenimentelor care au condus la prăbușire.
Prăbușirea avionului azer Embraer ERJ-190 a devenit un subiect sensibil în contextul intrigilor geopolitice și militare. Au fost formulate acuzații cu privire la utilizarea de rachete antiaeriene care ar putea implica sisteme rusești, menționându-se avarii similare cu cele provocate de șrapnel. Deși aceste afirmații rămân neverificate, ele ridică semne de întrebare dacă un astfel de eveniment a avut loc în apropierea spatiilor aeriene disputate de la Groznîi sau Makhachkala.
Misterul este amplificat de reputația regiunii în ceea ce privește bruiajul GPS și spoofing-ul, care ar fi perturbat integritatea datelor radar. Aceste interferențe electronice fac din reconstituirea adevăratei traiectorii de zbor a avionului o mare provocare.
Anchetatorii pun cap la cap fragmente de dovezi, de la datele de zbor la analiza tehnica a epavei, pe fondul unor tensiuni geopolitice tot mai mari. Incidentul evidențiază vulnerabilitățile aviației civile în zonele militarizate și implicaţiile războiului electronic în compromiterea datelor privind traficul aerian.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News