Misiunea KFOR este suplimentată cu trupe din România. La sfârșit de mandat, comandantul misiunii NATO atrage atenția asupra volatilității situației din teren

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo - KFOR. Foto: NATO
Misiunea NATO de menținere a păcii în Kosovo - KFOR. Foto: NATO

Comandantul misiunii NATO din Kosovo, KFOR, Angelo Michele Ristuccia, a declarat pe 6 octombrie că în curând în Kosovo vor ajunge trupe suplimentare din România, pe lângă întăririle recente din Marea Britanie. KFOR are în prezent aproximativ 4.500 de militari în Kosovo din 27 de țări NATO și țări partenere.

Într-o conferință de presă la Priștina, cu ocazia încheierii mandatului său, Ristuccia a declarat că este necesară creșterea numărului de trupe în Kosovo, pentru ca KFOR să își poată îndeplini mandatul.

Ristuccia a menționat incidentele din ultimele luni, în principal din nordul Kosovo, și a estimat că toate arată că situația rămâne instabilă și poate deveni rapid tensionată.

El a menționat că doar o soluție politică va putea garanta pacea durabilă în regiunea balcanică și a reiterat sprijinul KFOR pentru dialogul dintre Kosovo și Serbia în scopul normalizării relațiilor.

Situația a escaladat după atacurile asupra poliției din Kosovo din Banjska din Zveçan din 24 septembrie. În urma atacurilor, sergentul de poliție Afrim Bunjaku a fost ucis. Trei atacatori sârbi au fost, de asemenea, uciși în schimbul de focuri. Kosovo a învinuit Serbia pentru atac, dar aceasta din urmă a respins această afirmație.

Comandantul KFOR a spus că situația din Kosovo este acum mai calmă decât în ​​ultimele zile, dar "dacă părțile nu se așează pentru a negocia o soluție politică, această situație va fi mai vulnerabilă și mai instabilă decât cea preliminară". "Cele două părți trebuie să stea la masa negocierilor. De aceea susținem dialogul. Credem pe deplin în eforturile diplomatice de a găsi o soluție la această situație".

El a amintit că responsabilitatea KFOR este de a menține stabilitatea în zona de frontieră a Kosovo cu Serbia, având forțe angajate în jurul acesteia, dar că terenul problematic - în principal muntos - lasă loc pentru circulații multiple.

Întrebat cum a reușit să intre în Kosovo armamentul care a fost confiscat de Poliția kosovară, comandantul KFOR a afirmat că investigațiile sunt încă în curs, dar având în vedere cantitatea și tipul, scopul atacului a fost unul de destabilizare.

,,Situația de după demisia sârbilor din instituțiile kosovare, inclusiv a aproximativ 570 de oficiali de poliție, a creat un vid foarte periculos în nord. Această incertitudine este o preocupare pentru noi. Prin urmare, solicităm o ședere imediată la masa negocierilor", a spus Ristuccia, subliniind necesitatea reintegrării sârbilor în instituțiile din Kosovo.

Sârbii din Kosovo și-au dat demisia din instituțiile din Kosovo în noiembrie anul trecut, în semn de nemulțumire față de decizia Guvernului Kosovo de a reînmatricula mașinile cu numere de înmatriculare sârbe ilegale în RKS - Republica Kosovo.

Ristuccia va fi înlocuit de generalul turc Ozkan Ulutas în funcția de șef al KFOR, iar predarea atribuțiilor este programată pentru 10 octombrie. Actualul comandant KFOR subliniază în continuare necesitatea ca Belgradul și Priștina să revină la dialog.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel