”Misiunea de pace continuă”. Orban a ajuns în China și spune că va negocia cu Xi Jinping

Viktor Orban / facebook
Viktor Orban / facebook

Premierul ungar Viktor Orbán se află de luni în China pentru a se întâlni cu președintele Xi Jinping, discuțiile vizând agresiunea militară rusă în Ucraina.

Premierul ungar Viktor Orbán se află de luni în China, unde se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping. Deși agențiile ungare de presă nu o precizează în mod explicit, punctul central al negocierilor este agresiunea militară rusă în Ucraina.

Orbán și-a anunțat sosirea la Beijing pe rețeaua de socializare X, lucru confirmat și de Ministerul chinez de Externe.

Beijingul a declarat, că premierul ungar va discuta „chestiuni de interes reciproc” cu președintele chinez. „Misiunea de pace a premierului Viktor Orbán continuă”, a comentat purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Bertalan Havasi, despre călătorie.

Săptămâna trecută, Orbán a vizitat Kievul și Moscova, a purtat discuții succesive cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și apoi cu șeful Kremlinului, Vladimir Putin.

Acest lucru se întâmplă sub președinția Ungariei a Consiliului Uniunii Europene, dar fără mandatul său oficial. Totuși, toți oficailii UE au precizat că Orban nu a efectuat vizita la Moscova în numele Uniunii Europene. Șeful UE pentru politică externă și de securitate Josep Borrell s-a distanțat de activitățile lui Orbán, la fel ca și șeful NATO Jens Stoltenberg. Reprezentanții maghiari subliniază însă președinția în filmulețele și fotografiile din călătorie.

Președintele chinez Xi a vizitat deja Budapesta în luna mai. China menține relații strânse cu Rusia chiar și după invazia sa militară a Ucrainei în februarie 2022 și ocuparea unor părți ale statului vecin.

Beijingul se confruntă, de asemenea, cu critici din partea unor țări occidentale pentru că a permis livrarea anumitor bunuri și componente care sunt cheie pentru industria militară a Rusiei. China nu a participat la summitul de pace din iunie din Elveția, la care Moscova nu a fost invitată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel