Misiunea ”Aspides” a UE din Marea Roșie are deja de lucru: Fregata germană ”Hessen” a distrus două drone ale rebelilor Houthi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina germană are un total de trei fregate din clasa Sachsen: F219 „Sachsen”, F220 „Hamburg”, F221 „Hessen”. În imagine, fregata Sachsen trage o rachetă antiaeriană RIM-66 SM-2 / Sursa: Bundeswehr
Marina germană are un total de trei fregate din clasa Sachsen: F219 „Sachsen”, F220 „Hamburg”, F221 „Hessen”. În imagine, fregata Sachsen trage o rachetă antiaeriană RIM-66 SM-2 / Sursa: Bundeswehr

Franța, Germania Grecia sau Italia se numără printre țările care vor participa la misiunea UE care va vedea inițial trei nave sub comanda UE.

Potrivit Bundeswehr, fregata Hessen, care participă la misiunea militară a UE „Aspides” din Marea Roșie, a distrus două drone aparținând miliției yemenite Houthi. Nu se cunoaște încă dacă dronele erau pe cale să atace fregata sau o navă comercială, arată Reuters.

Nava de război germană este parte a eforturilor Uniunii Europene de a proteja transportul internațional, concretizate în misiunea navală UE ”Aspides”.

Țările participante sunt mandatate să protejeze navele comerciale și să intercepteze atacurile, dar să nu ia parte la atacurile împotriva Houthi, efectuate pe teritoriul Yemenului.

 

Misiunea ”Aspides” merge în paralel cu demersurile SUA de securizare a Mprii Roșii

 

Forțele americane și britanice au răspuns cu mai multe lovituri aeriene asupra instalațiilor Houthi, dar până acum nu au reușit să oprească atacurile.

Fregata marinei germane Hessen, care a fost dislocată la începutul acestei luni în regiune, a doborât dronele în 20 de minute de la tragerea fiecăreia , a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării într-un briefing de presă. Oficialul a refuzat să ofere alte detalii despre incident.

"(Dronele) au fost recunoscute de sistemul radar și aveau o rază de acțiune diferită. De aceea s-au folosit două arme diferite", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului.

„Trebuie să fim și clari: operațiunea la care participă „Hesse” este una dintre cele mai periculoase pentru marina germană din ultimele decenii”, avertiza, săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

 

Rebelii Houthi, o ”investiție” profitabilă pentru Iran

 

Traseul maritim prin Marea Roșie și Canalul Suez este una dintre cele mai importante rute comerciale din lume. 

Din cauza atacurilor repetate ale Houthi, care sunt înarmați de Iran, marile companii maritime evită din ce în ce mai mult cea mai scurtă conexiune maritimă dintre Asia și Europa - cu efecte semnificative asupra economiei globale.  

Aceștia acționează în Marea Roșie și strâmtoarea Bab al-Mandab, începând din noiembrie, în ceea ce ei descriu drept acte de solidaritate cu palestinienii împotriva Israelului în războiul din Gaza.

Houthi, care controlează regiunile cele mai populate din Yemen, au trimis oficialilor de transport maritim și asigurătorilor o notificare oficială cu privire la ceea ce ei au numit o interdicție a navelor legate de Israel, SUA și Marea Britanie de a naviga în mările din jur .

Interdicția și atacurile în curs pot duce la extinderea zonelor considerate nesigure pentru navigația maritimă , restrângând și mai mult capacitatea de asigurare și crescând primele pentru navele care operează în sau în apropierea acestor zone, a declarat Sebastian Hov, CEO al 18 Insurance, pentru Reuters.

„Costurile crescute de asigurare, împreună cu devierea navelor către rute mai lungi pentru a evita zonele cu risc ridicat, vor încorda lanțurile globale de aprovizionare”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel