Misiune (im)posibilă? SUA vrea să creeze cel mai protejat spațiu aerian din lume în Guam pentru a contracara atacurile chineze și nord-coreene

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Curtis Wilbur (DDG 54)
Distrugătorul cu rachete ghidate USS Curtis Wilbur (DDG 54)

Armata SUA plănuiește o extindere majoră a capacităților de apărare aeriană pe insula Guam, situată strategic, din Pacific, zonă care găzduiește echipamente navale și aeriene de vârf, care sunt instalații-cheie pentru capacitatea SUA de a-și proiecta puterea în regiune, scrie mass-media de specialitate Military Watch (MW) în editorialul său din 16 august.

Baza navală și baza forțelor aeriene ale SUA din Guam au fost mult timp considerate ținte prioritare pentru loviturile chineze și nord-coreene, în cazul în care ar izbucni războiul în regiune. Nord-coreenii și chinezii au pregătit deja câteva arme care vor fi folosite, cu siguranță, împotriva bazei americane din Guam. Astfel rachetele chineze ”DF-26” și cele nord-coreene ”Hwasong-12” sunt vârful de lance al unui arsenal impresionant, format din noi nave și rachete de croazieră care sunt lansate din aer, dar și arme hipersonice.

Relocarea echipamentelor americane de la Okinawa în Guam, considerată o distanță mult mai sigură de un posibil atac, nu a făcut decât să sporească și mai mult importanța bazei Guam.

Portavionul USS John C. Stennis (CVN 74) și crucișătorul USS Mobile Bay (CG 53), din față / Foto: Pentagon, flickr

Aici ar trebui să fie găzduite, din 2030, viitoarele bombardiere invizibile B-21 cu arme nucleare, care, datorită unei rază de acțiune mult mai mică decât bombardierul anterior  B-2 , vor trebui să fie dislocate mai avansat pentru lovituri asupra Chinei, se arată în materialul MW.

Vulnerabilitatea bazei Guam a fost de mult evidențiată printr-o serie de evaluări, în ciuda faptului că administrația Barack Obama a întărit apărarea zonei, ca răspuns la progresele în dezvoltarea rachetelor balistice din Coreea de Nord, de la mijlocul anilor 2010.

 

Apărare 360 de grade: 20 de noi elemente de apărare aeriană

Distrugătorul cu rachete ghidate USS Curtis Wilbur (DDG 54)

SUA intenționează introducerea unor noi restricții semnificative în spațiul aerian din regiune.

De asemenea, în Guam, Pentagonul este gata să desfășoare până la 20 de noi elemente de apărare aeriană, ca parte a unui efort de a îmbunătăți în mod semnificativ capacitatea de supraviețuire a instalațiilor critice de acolo, aceste site-uri fiind așteptate să găzduiască o combinație de lansatoare de rachete sol-aer, radare și alte active, ca parte a unui sistem aerian integrat îmbunătățit și a unui sistem de apărare antirachetă (EIAMD).

În ceea ce privește capacitățile care se preconizează a fi introduse, un raport militar american a elaborat: „Sistemul de apărare antirachetă ar putea apăra Guam la 360 de grade în jurul întregii insule”. O capacitate de 360 ​​de grade ar fi atinsă prin distribuirea/plasarea componentelor sistemului în mai multe locații de-a lungul insulei.

În paralel cu eforturile de întărire a apărării antirachetă a Guamului, armata americană a încercat, de asemenea, să-și diversifice gama de instalații de proiecție a puterii în Asia de Est, inclusiv extinderea instalațiilor de pe Insula Wake și în nordul Australiei, toate acestea fiind de asemenea capabile a servi drept baze pentru bombardierele B-21 cu arme nucleare.

China, la rândul ei, nu stă în loc și a dezvoltat un omolog al bombardierului B-21. Avionul H-20 este așteptat și el să efectueze primele zboruri în câteva luni și, potențial, să intre în serviciu aproape simultan cu B-21.

Lipsa de baze aeriene chineze de peste mări, totuși, ar putea însemna că bombardierele sale sunt de așteptat să aibă o rază de acțiune mult mai mare, prin  comparație cu specificațiile pe care le au în prezent bombardierele americane B-2, pentru permite Beijingului să lanseze lovituri de retaliere împotriva Statelor Unite, dacă situația ar impune-o, concluzionează editorialul Military Watch.

Citește și: SUA se pregătesc de „cel mai rău scenariu”: Noi baze în Pacific pentru a contracara amenințarea Chinei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel