Aeronava a fost escortată de un număr neprecizat de avioane de vânătoare franceze Dassault Rafale. De asemenea, un avion cisternă Airbus A330MRTT a asigurat îndeplinirea misiunilor în regiune.
Avionul E-3CF, cu numărul de înregistrare 702-CA și indicativul radio FAF902, a decolat de la Baza Aeriană Avord din centrul Franței. Acesta a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României. Aeronava a evoluat în partea centrală a Mării Negre, la sud de Peninsula Crimeea.
Sprijinul aerian a fost asigurat, cel mai probabil de două avioane de vânătoare Rafale. Unul dintre acestea a utilizat indicativul radio FAF7160.
Avionul cisternă A330MRTT a survolat teritoriile României și Bulgariei asigurând, probabil, realimentarea în aer a avioanelor de vânătoare franceze, înaintea întoarcerii acestora pe aerodromurile de dislocare permanentă.
Trebuie menționat faptul că este pentru prima dată după o lungă perioadă de timp când o misiune de acest tip se desfășoară deasupra Mării Negre. Până în urmă cu câteva luni, astfel de zboruri erau efectuate de avioane aparținând Forțelor Aeriene ale Marii Britanii. De asemenea, mijloace de cercetare aeriană aparținând NATO și SUA evoluau în zona litoralului românesc de la Marea Neagră.
Coincidență sau nu, în dimineața zilei de 27 noiembrie, Forțele Armate ale Ucrainei au executat un atac cu drone și rachete asupra unor ținte din Peninsula Crimeea, respectiv din Sevastopol. Se pare că obiectivul principal vizat de militarii ucraineni a fost aerodromul Belbek de lângă Sevastopol.
Pe rețelele de socializare s-a vorbit despre 40 de mijloace de atac, între care drone, rachete Neptun și rachete balistice neprecizate.
Ministerul rus al Apărării a confirmat faptul că, între orele 08:30 și 10:00, apărarea antiaeriană a interceptat și distrus 25 de drone deasupra Mării Negre și a Republicii Crimeea.
De asemenea, guvernatorul Sevastopolului, Mikhail Razvozhaev, a declarat că armata rusă a distrus două rachete ucrainene, fără să precizeze felul acestora, în partea de nord a localității.
Deocamdată, nu au fost furnizate informații, de către niciuna dintre părți, referitoare la eventualele pagube provocate de loviturile Forțelor Armate ale Ucrainei. Ca de obicei, reprezentanții ruși susțin că mijloacele de atac aerian au fost doborâte deasupra zonei de apă din Marea Neagră, fără să lovească facilități civile sau militare din Peninsula Crimeea.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News