Misiune complexă a unei drone americane RQ-4B în zona Mării Negre. Deși a început cu o serie de probleme tehnice, zborul a fost finalizat, inclusiv în spațiul aerian românesc

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare X (fostă Twitter) și Telegram, în perioada 03-04.12.2023, o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk a îndeplinit o misiune complexă de zbor deasupra apelor neutre ale Mării Negre și în spațiul aerian al României, cu o durată de peste 20 de ore.

Zborul dronei americane, cu numărul de înregistrare 10-2045 și indicativul radio FORTE11, a început în cursul zilei de 03 decembrie, când aparatul de zbor fără pilot a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și s-a deplasat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

La scurt timp după ieșirea de pe teritoriul Bulgariei, drona s-a confruntat cu o serie de probleme tehnice, pierzând comunicațiile cu baza. Aceasta s-a întors în mod autonom în zona Italiei, unde a orbitat în jurul bazei de dislocare permanentă, până la restabilirea comunicațiilor, după care și-a reluat deplasarea către Marea Neagră.

Misiunea executată în regiune și finalizată în după amiaza zilei de 04 decembrie, a reprezentat una dintre cele mai complexe evoluții din ultima perioadă. Pe lângă zona tradițională de zbor a dronelor de acest tip, situată în zona centrală a Mării Negre (la sud de Peninsula Crimeea) zborul din perioada 03-04 decembrie a avut două extensii. Prima dintre acestea a vizat partea de sud-est a Mării Negre, în apropiere de localitatea rusească Soci și de litoralul Georgiei. A doua extensie a inclus spațiul aerian al României.

Evoluția principală a dronei americane deasupra teritoriului românesc a fost înregistrată în partea de est a frontierei, acoperind un raion destul de vast, cuprins între Constanța (nord-vest) și Iași (sud-est). În același timp, aparatul de zbor fără pilot a făcut o incursiune și în nord-estul României, ajungând până în apropiere de Suceava.

Trebuie remarcat faptul că deși, inițial, zborurile dronelor americane de cercetare nu includeau teritoriul românesc, ieșind de pe teritoriul Bulgariei și evoluând exclusiv deasupra Mării Negre, în ultima perioadă acestea au început să intre în spațiul aerian al României și să survoleze partea estică a acestuia.

Probabil că zborul complex al dronei americane din urmă cu două zile a avut și scopuri generoase, vizând evoluția situației militare din Marea Neagră, Peninsula Crimeea, Ținutul Krasnodar, litoralul Georgiei, Transnistria și sudul Ucrainei.

În paralel, cu zborul din Marea Neagră, pe 03 decembrie, o altă dronă de cercetare americană de tip RQ-4B Global Hawk (număr de înregistrare 09-2039 și indicativ radio FORTE16) a îndeplinit o misiune aproape la fel de complexă în estul Mării Mediterane. Aceasta a vizat partea de est a Mării Mediterane, teritoriul Siriei, unde sunt amplasate două baze militare rusești, și zona conflictului israeliano-palestinian. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel