Misiune atipică: Rusia va folosi complexele de rachete Iskander pentru respingerea atacurilor dinspre mare

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Federația Rusă va începe să întrebuințeze complexul de rachete Iskander pentru îndeplinirea misiunilor de apărare de coastă.

Începând din acest an, brigăzile de rachete ale Forțelor Terestre vor desfășura activități de distrugere a desantului maritim al adversarului. Militarii ruși vor învăța să lovească navele, precum și forțele adversarului, care au debarcat pe litoral. Potrivit experților, întrebuințarea complexelor Iskander în aceste scopuri va complica în mod semnificativ un eventual atac asupra teritoriului rus dinspre mare și va crește potențialul ofensiv al Forțelor Navale proprii.

 

Întrebuințare complexelor Iskander pe direcțiile maritime

 

Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că brigăzile de rachete vor fi instruite să lovească navele și desantul maritim. De la descoperirea țintei și până la distrugerea ei cu complexul operativ-tactic de rachete Iskander vor trece numai câteva minute. În perspectivă, aceste antrenamente vor deveni activități standard în programele de pregătire pentru luptă. Inițial, astfel de ținte nu au fost incluse pe lista celor obișnuite pentru aceste complexe de rachete.

Coordonatele țintelor adversarului vor fi transmise, în regim de timp real, pe canalele sistemelor automatizate de conducere a trupelor și de la statele majore ale eșaloanelor superioare. Datorită bătăii de aproximativ 500 de kilometri a rachetelor complexului, subunitățile brigăzilor de rachete vor putea sprijini și desantul infanteriei marine ruse, primind indicarea țintelor de la aviație, flotă, mijloace tehnice de cercetare și de la aparate de zbor fără pilot.

Primele trageri “navale” cu complexele Iskander au fost executate recent, în timpul verificării inopinate a nivelului de pregătire pentru luptă al trupelor, care s-a desfășurat la ordinul președintelui. Reprezentanții Ministerului Apărării au precizat că, în cadrul unui exercițiu tactic, complexele de rachete din zona Kuban a Ținutului Krasnodar au executat lansări electronice de rachete asupra unor ținte de coastă. În timpul desfășurării unui episod tactic, subunitățile de rachete au îndeplinit misiuni de zădărnicire a cuceririi litoralului Mării Negre de către desantul maritim: complexele Iskander au distrus concentrările de echipamentele militare în momentul debarcării de pe navele de desant.

 

Dotarea cu complexe Iskander

 

În luna noiembrie a anului trecut s-a anunțat finalizarea procesului de reînzestrare a tuturor brigăzilor de rachete cu noile complexe Iskander. Predecesoarele lor, complexele Tochka-U, au fost retrase din înzestrare și predate către bazele de păstrare.

Potrivit datelor publice, în perioada 2010-2019, cu noile complexe au fost reînzestrate 10 brigăzi de rachete și au fost formate alte trei brigăzi suplimentare. În ultima perioadă, au fost livrate trupelor câte două complete de nivel brigadă pe an.

Pentru prima dată, complexul de rachete Iskander a fost prezentat la salonul internațional MAKS-1999. Însă, abia în anul 2010, Ministerul Apărării a încheiat un contract pentru achiziționarea primului complet de nivel brigadă. Ulterior, au fost încheiate înțelegeri pentru alte 12 complete.

Datele prezentate de dezvoltator, societatea KBM din Kolomna, arată că un sistem la nivel brigadă de rachete Iskander include 51 de mașini. Între acestea se află 12 instalații de lansare, 12 mașini de transport și reîncărcare, 11 mașini de comandament și stat major, 14 mașini de asigurare a traiului militarilor, precum și o mașină de deservire tehnică și un punct de prelucrare a informațiilor. Complexul poate lansa, simultan, 24 de rachete.

 

Rachetele complexului Iskander

 

În dotarea complexului Iskander al Forțelor Terestre se află două tipuri de rachete. Este vorba despre o rachetă aerobalistică (în timpul zborului nu părăsește atmosfera Pământului), care se ridică la înălțimi mari și poate manevra de-a lungul traiectoriei pentru a îngreuna interceptarea de către apărarea antirachetă. Pe de altă parte, rachetele de croazieră se deplasează în apropiere de sol și își pot schimba traseul, ocolind sistemele de apărare antiaeriană. Bătaia ambelor tipuri de rachete nu depășeșete 500 de kilometri, pentru a nu încălca prevederile Tratatului privind interzicerea rachetelor cu rază mică și medie de acțiune.

În opiniile experților, combinarea celor două tipuri de rachete face ca atacurile brigăzilor Iskander să fie iremediabile pentru sistemele terestre de apărare antiaeriană și antirachetă.

Pentru dirijarea către țintă, rachetele folosesc un sistem inerțial de navigație, precum și semnalele de la sateliții GLONASS. În partea finală a traiectoriei, se activează capul optic inteligent de autodirijare, care asigură o precizie cu o eroare de câțiva metri. Racheta poate fi redirecționată în zbor, ceea ce îi permite să atace chiar și ținte în mișcare, cum ar fi navele de luptă.

Precizia loviturii permite distrugerea fiabilă atât a țintelor mari, cât și a țintelor mici de mare rezistență. Între tipurile de ținte pentru complexele operativ-tactice de rachete Iskander se află lansatoarele multiple de proiectile reactive, instalațiile de artilerie, avioanele și elicopterele aflate pe aerodromuri, punctele de comandă și nodurile de comunicații.

 

Cooperarea structurilor terestre cu Forțele Navale

 

Expertul militar Vladislav Șurygin a explicat pentru cotidianul Izvestia că, pentru ca noile complexe Iskander să funcționeze eficient împotriva țintelor navale, este necesar să se asigure transferul de date de la structurile Forțelor Navale către reprezentanții Forțelor Terestre.

„Ca urmare, dacă va fi necesar, va fi posibilă creșterea semnificativă a numărului de rachete trase la țintă. Împotriva adversarului vor lucra și complexele de rachete de coastă și sistemele din cadrul Forțelor Terestre. Câte o brigadă de rachete Iskander există la fiecare armată de arme întrunite, iar implicarea acestora în apărarea de coastă va permite constituirea unei forțe puternice de reacție. Cu cât vor fi lovite mai multe ținte navale, cu atât mai puține vor rămâne pentru a fi distruse pe țărm. Este mai facilă scufundarea unei nave pe mare, decât distrugerea ulterioară a desantului pe litoral”, a spus Șurygin.

În prezent, de apărarea litoralului sunt responsabile sistemele de artilerie și de rachete de coastă ale Forțelor Navale. Însă, complexele Iskander le depășesc în ceea ce privește raza de acțiune și nu sunt inferioare ca precizie.

Strategia străină modernă prevede efectuarea operațiilor de desant dincolo de linia orizontului, adică la o distanță de câteva zeci de kilometri de litoral. Astfel, infanteria marină este mutată din navele mari de desant pe vedete rapide și elicoptere. Mijloacele pentru transportul desantului și escorta acestora se află, în acest fel, în afara razei de acțiune a artileriei de coastă. Cu toate acestea, ele rămân vulnerabile la rachete.

 

Întrebuințarea în luptă

 

Complexele rusești au fost deja întrebuințate, cu succes, în luptă. Acestea au fost dislocate la Baza Aeriană Khmeimim din Siria, de unde au participat la atacurile împotriva obiectivelor grupărilor teroriste. După cum a declarat vicepremierul rus, Yuri Borisov, responsabil pentru problemele Complexului-Militar Industrial, în timpul operațiilor, complexele Iskander și-au demonstrat eficiența, impunându-se ca un armament simplu și de încredere.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel