Potrivit site-ului "Voice of America", talibanii obțin o parte din bani din strângerea de fonduri. Agențiile de informații apreciază că, deși este imposibil de cuantificat cu precizie câți bani au reușit să strângă talibanii, sumele ar oscila între 300 de milioane și 1,6 miliarde de dolari anual.
Un raport al ONU din iunie 2021 a evidențiat că majoritatea banilor mișcării provin din activități criminale, cum ar fi: producția de opiu, contrabanda cu droguri, extorcare, răpire și răscumpărare.
O agenție de informații a menționat că doar din contrabanda cu droguri talibanii ar câștiga 460 milioane de dolari pe an, în timp ce un raportul ONU a sugerat că luptătorii au câștigat, anul trecut, până la 464 milioane dolari din operațiuni miniere în zonele aflate sub controlul lor.
Oficiali americani au susținut de ani de zile că talibanii au primit bani, arme și instruire din partea Rusiei.
În august 2018, generalul John Nicholson, pe atunci comandant al forțelor americane din Afganistan, a mers până acolo încât a acuzat Moscova că a folosit un astfel de sprijin pentru "subminarea câștigurilor militare americane în Afganistan".
Evident că Moscova a negat acuzațiile, iar Casa Albă a fost nevoită să declare că, în urma rapoartelor potrivit cărora Rusia a oferit recompense militanților talibani pentru a ucide soldați americani în Afganistan, va aborda problema pe "canale diplomatice, militare și de informații".
Alți analiști au susținut inclusiv că talibanii primesc bani din Pakistan și, într-o măsură mai mică, din Iran.
Deși talibanii par să fi strâns suficiente fonduri pentru a controla prin forță Afganistanul, există îndoieli cu privire la existența unor sume suficiente pentru guvernarea eficientă a Afganistanului. Conform ultimelor date ale Băncii Mondiale, guvernul afgan a cheltuit 11 miliarde de dolari în 2018, din care 80% au venit din ajutoare externe.
Inspectorul general al SUA pentru reconstrucția Afganistanului, John Sobko, a declarat în martie că "talibanii par să înțeleagă nevoia uriașă a Afganistanului de asistență externă", ceea ce ar putea reprezenta un punct de plecare într-un proces normalizat de negociere.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News