Minuteman III, calul de bătaie al triadei nucleare a SUA, a înregistrat o anomalie în timpul zborului. SUA, nevoite să autodistrugă racheta intercontinentală deasupra Pacificului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele aeriene americane au anunțat miercuri că a aruncat în aer o rachetă Minuteman III deasupra Oceanului Pacific, după ce a fost detectată o anomalie în urma lansării acesteia de la baza forțelor spațiale Vandenberg din California, scrie Reuters.

Forțele aeriene nu au dat detalii, dar au spus că va fi format un grup de analiză a lansării pentru a investiga ce s-a întâmplat.

„Comandamentul învață lecții din fiecare lansare de probă”, a spus căpitanul Lauren Linscott într-o declarație. „Colectarea datelor de la lansare permite (Air Force Global Strike Command) să identifice și să corecteze orice problemă cu sistemul de arme pentru a asigura fiabilitatea și acuratețea continuă a Minuteman III.”

Minuteman III se află în serviciul Comandamentul Aerian Strategic al SUA, fiind operațională încă din 1970, iar testările au loc destul de frecvent (au fost efectuate până acum peste 300 de teste).

Ultima astfel de lansare de test se pare că a fost efectuată pe 6 septembrie, de Baza Forțelor Spațiale Vandenberg (din sudul Californiei). Testul a decurs fără incidente, vehiculul de reintrare în atmosferă al rachetei intercontinentale parcurgând atunci peste 6.700 de km, până la atolul Kwajalein din Insulele Marshall.

 

Minuteman III

Baza Forțelor Aeriene ale Statelor Unite de la Malmstrom - care servește drept bază de lansare pentru rachetele balistice intercontinentale (ICBM) ale SUA - Minuteman III

Racheta balistică intercontinentală LGM-30G Minuteman III, produsă de Boeing Co, este un element vital de descurajare, având capacitate nucleară. Minuteman III este cheia arsenalul strategic al armatei americane. Racheta are o rază de acțiune de peste 9.660 km și poate zbura cu o viteză de aproximativ 24.000 km pe oră.

ICBM-urile Minuteman III, de 36 de tone și 18 metri lungime, sunt dispersate în silozuri întărite pentru a le proteja împotriva atacurilor și sunt conectate la un centru subteran de control al lansării printr-un sistem special, se precizează pe site-ul US Air Force.

Aproximativ 400 dintre rachete sunt localizate la bazele forțelor aeriene din Wyoming, Montana și Dakota de Nord. Unele dintre aceste baze au fost survolate, în primăvară, de balonul de spionaj al chinezilor, acesta fiind unul dintre motivele pentru care SUA au intrat în alertă la acel moment. 

Echipajele de lansare, formate din doi ofițeri, sunt alertă 24/7.

O varietate de sisteme de comunicare oferă președintelui SUA și Secretarului Apărării un contact direct extrem de fiabil, practic instantaneu, cu fiecare echipaj de lansare. În cazul în care se pierde capacitatea de comandă între centrul de control al lansării și instalațiile de lansare de la distanță a rachetelor, aeronavele special configurate Boeing E-6 Mercury, ale centrului de control al lansării aeropurtate, preiau automat comanda și controlul rachetei/rachetelor la care au fost întrerupte comunicațiile. În acest ultim caz, echipajele de luptă de la bordul aeronavelor din centrul de control al lansării aeropurtate vor executa ordinele președintelui.

Sistemul de arme Minuteman a fost conceput la sfârșitul anilor 1950, iar Minuteman I a fost instalat la începutul anilor 1960. ICBM-urile Minuteman au reprezentat o evoluție tehnologică majoră, raportat la vechile rachete, putând fi lansate mult mai rapid (datorită motoarelor alimentate cu combustibil solid) și precise (ghidate inerțial).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel