Ministrul ucrainean al Apărării se declarată încrezător că Ucraina ar primi până la urmă tancuri Abrams şi avioane F-16

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a precizat într-un interviu pentru Politico că se declara încrezător că statele occidentale vor transfera în cele din urmă tancuri și avioane de luptă către Forțelor Armate Ucrainene, dar Statele Unite ar trebui să dea un exemplu şi să furnizeze ea prima acest tip de arme.  Cu toate acestea, Reznikov nu a făcut referire la o perioadă de timp când se aşteaptă Ucraina să primească aceste arme.

Ministrul ucrainean al apărării este încrezător că Ucraina va primi în cele din urmă tancuri și avioane de luptă occidentale pentru a elibera întreg teritoriul ţării de sub ocupaţia forţelor armate ruse, dar crede că Washingtonul ar trebui să deschidă calea şi să furnizeze primul acest tip de arme pentru că exemplul să fie urmat şi de alte state.

"Sunt foarte optimist că tancurile Abrams vor ajunge în viitor și sunt sigur că avioanele de luptă precum F-16, F-15 sau Gripen din Suedia vor fi de asemenea oferite", a declarat Oleksii Reznikov într-un interviu amplu interviu pentru Politico unde a vorbit despre starea actuală a războiului și despre reconstrucția industriei ucrainene de apărare.

Țările NATO au petrecut luni de zile dezbătând dacă să trimită tancuri în Ucraina, precum Leopard din Germania sau Abrams din Statele Unite. Oficialii germani au refuzat până acum, spunând că nu vor fi primii care vor trimite blindate grele, din cauza îngrijorărilor că gestul lor ar putea fi văzut că o dorinţă de escaladare a conflictului de către Vladimir Putin. Între timp, oficialii americani susțin că tancurile Abrams sunt tancuri complexe din punct de vedere logistic, consumatoare de combustibil, care ar fi greu de susținut pe câmpul de luptă din Ucraina.

 

Ucraina cred că va funcţiona aceiaşi abordare diplomatică pentru primirea de sisteme Stinger şi în cazul obţinerii de avioane  F-16 şi de tancuri Ambrams

 

Optimismul lui Reznikov persistă în ciuda tuturor provocărilor politice și logistice pentru a convinge țările occidentale să furnizeze Ucrainei arme mai moderne. Ministrul ucrainean al Apărării a remarcat că multe dintre articolele considerate cândva off-limits - drone, rachete și sisteme de artilerie - au ajuns în cele din urmă la Kiev, după cea statele occidentale au reuşit să depăşească anumite limite.

La scurt timp după ce a fost numit ministru al apărării în noiembrie anul trecut, Reznikov a făcut o vizită la Washington și a cerut sisteme de rachete sol-aer portabile Stinger, dar i s-a spus "nu, este imposibil", a precizat acesta pentru Politico.

"I-am întrebat de ce. Răspunsul a fost pentru că este interzis prin lege... și din motive politice. Apoi, în ianuarie, cu o lună înainte de invazie, am primit primul lot din Lituania. Era vorba de Stinger și l-am primit cu permisiunea Statelor Unite. Așa că, pentru mine, este un exemplu că, dacă auzi că este imposibil, înseamnă că va fi posibil pe viitor."

Același proces a fost repetat cu obuzierele de 155 mm și cu sistemele de tip HIMARS, care au avut un efect uriaș pe câmpul de luptă de când au ajuns în Ucraina, la începutul verii.

Cea mai importantă decizie a grupului, cel puțin pe termen scurt, "ar trebui să fie ce fel de tanc [de luptă] principal vom avea pentru Forțele Armate Ucrainene, deoarece înțelegem că toți partenerii noștri care au o industrie care poate produce tancuri - precum Marea Britanie, Franța și Germania - vor aștepta o primă decizie politică din partea Statelor Unite", a spus Reznikov.

"După ce [va sosi] primul Abrams, sunt sigur că vom primi Leopard, Marder [vehicule germane de luptă pentru infanterie] și alte tipuri de vehicule blindate grele", a mai precizat acesta.

În ceea ce privește avioanele de vânătoare, discuțiile preliminare privind furnizarea către Ucraina în cele din urmă a unor F-16 Ucrainei continuă, deși oficialii de la Washington nu dau de înţeles că o astfel de decizie ar urma să fie luată peste noapte, așa cum se întâmpla în prezent în cazul altor sisteme de arme, deoarece efortul cu instruirea piloților ucraineni și trimiterea pieselor de schimb pentru avioanele transferate ar fi mult mai mare.

Folosirea de către Ucraina a armelor occidentale nu numai că ajută la împingerea trupelor rusești din teritoriile ocupat, dar este și o modalitate prin care țările occidentale își testează echipamentele împotriva unei armate rusești care, până de curând, era considerată a doua după cea a Statelor Unite.

Amintim că, în luna mai, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, a fost primul oficial ucrainean care a precizat că poarta negocieri că piloții ucrainei să fie instruiţi pentru operarea avioanelor A-10.

„Deja negociez ca piloții noștri să meargă la pregătire. Pentru că va veni vremea când vom începe să operăm măcar A-10, cunoscut ca „Thunderbolt”, sau F-15, F-16, sau niște avioane Gripen de producție suedeză”, precizat atunci Reznikov. Dar, de atunci şi până în prezent, nu au apărut alte informaţii relevante care să lase de înţeles că negocierile pe tema transferului de avioane A-10 ar fi continuat.

Negocierile Ucrainei cu statele occidentale pentru obţinerea de avioane de luptă moderne fie au încetat, fie au trecut în plan secund, deoarece Kievul vrea acum, în această fază a războiului, să primească cât mai repede sisteme de apărare antiaeriană pentru a respinge atacurilor ruseşti asupra infrastructurii sale critice.

Nu este exclus ca Ucraina să primească până la urma avioane de luptă occidentale, dar nu acum şi nici în următoarele câteva luni, pentru că cel mai mare obstacol nu îl reprezintă negocierile la nivel diplomatic, ci pregătirea piloţilor şi asigurarea lanţului logistic pentru menţinerea aeronavelor în stare operaţională.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel