Ministrul turc al apărării solicită demilitarizarea insulelor grecești

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Turcia se așteaptă ca Grecia să respecte tratatele internaționale și să demilitarizeze insulele sale din Marea Egee, a declarat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-un interviu acordat ziarului turc Hurriyet.

Turcia spune că Tratatul de la Lausanne din 1923 și Tratatele de pace de la Paris din 1947 impun ca insulele din Marea Egee să rămână demilitarizate, dar Atena spune că circumstanțele s-au schimbat fundamental de atunci și restricțiile nu se mai aplică.

,,Grecia a militarizat 16 din cele 23 de insule din 1936, cu încălcarea tratatelor internaționale", a spus Akar. Tensiunile regionale au crescut semnificativ după ce mai multe țări au revendicat rezervele de hidrocarburi descoperite în estul Mediteranei.

Nemulțumirea Ankarei s-a îndreptat împotriva Ciprului, după ce guvernul de la Nicosia a încheiat acorduri cu mai multe companii de energie, inclusiv cu gigantul francez Total, pentru explorarea perimetrelor din jurul insulei. Luna trecută, Turcia a amenințat că va trimite mai multe nave de foraj în zonă, în semn de răspuns la deciziile Nicosiei. Un acord încheiat de Ankara și guvernul libian în decembrie, care delimita zonele marine exclusive dintre cele două țări, a ridicat animozitatea dintre Turcia și Grecia la noi cote.

Amintim că, parlamentul grec a aprobat, săptămâna trecută, versiunea actualizată a unui acord de cooperare în materie de apărare cu SUA, care autorizează armata americană să utilizeze infrastructura militară elenă.

Mai multe sute de manifestanţi comunişti, de stânga sau pacifişti s-au adunat în centrul Atenei în momentul în care deputaţii aprobau Acordul de cooperare reciprocă (MDCA), care actualizează acordul semnat iniţial în 1990, pe vremea când tatăl actualului premier Kyriakos Mitsotakis era şef al guvernului. Acordul autorizează utilizarea de către forţele americane a unor instalaţii militare elene, precum bazele aeriene Larissa şi Stefanovikio.

Forţele americane au dreptul să le folosească pentru realimentare, antrenamente, mentenanţă temporară, depozitare şi intervenţii în situaţii de urgenţă.

Versiunea actualizată a acordului a fost semnată în octombrie în cursul unei vizite a secretarului de stat american Mike Pompeo. 'Acest acord este benefic intereselor naţionale', a declarat ministrul apărării elen, Nikos Panagiotopoulos, în faţa parlamentului.

Armata americană are de asemenea prioritate pentru 'accesul şi utilizarea fără restricţii' în 48 de ore la portul Alexandroupolis, de importanţă strategică pentru navele flotei americane şi NATO.

SUA au cheltuit 2,3 milioane de dolari în 2019 pentru extragerea unei barje de dragare care naufragiase şi bloca din 2010 portul Alexandroupolis.

Ministrul apărării elen a subliniat că forţele americane urmează să investească peste 12 milioane de euro (13 milioane de dolari) în baza Larissa şi şi aproximativ şase milioane de euro la Marathi, parte a bazei americane Souda, în Creta. Acordul a fost puternic criticat de partidele de stânga.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel