'Pe lângă amplificarea tensiunilor dintre Rusia şi NATO, în Europa se observă o recrudescenţă a terorismului, a criminalităţii informatice şi migraţiei ilegale', a afirmat Şoigu, în finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării şi de externe din Rusia şi Italia. 'Pentru a combate aceste ameninţări, ar fi util să ne unificăm eforturile', a spus ministrul rus al apărării, adresându-se partenerilor din Italia, ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, transmite Agerpres.
Alte dosare abordate la întâlnirea de la Roma cu această ocazie au vizat situaţia din Siria şi din nordul Africii, a indicat generalul de armată Serghei Şoigu, subliniind în acelaşi timp importanţa restabilirii contactelor ruso-italiene pe linia ministerelor apărării din cele două ţări. 'Absenţa dialogului duce la creşterea neînţelegerii şi a imprevizibilităţii', a menţionat în acest context ministrul rus al apărării, adăugând că el împreună cu Serghei Lavrov i-au asigurat pe partenerii lor italieni că Rusia este dispusă să coopereze într-atât de mult pe cât Italia este gata să o facă. El a mai spus că Rusia i-a propus Italiei o serie de domenii în care cele două ţări ar putea să colaboreze, fără alte precizări.
Rusia caută sprijin în Italia
La rândul său, ministrul italian al apărării, Lorenzo Guerini, a declarat că la această reuniune în formula '2+2' s-au discutat cooperarea împotriva pirateriei pe mare, explorările în zona arctică, precum şi probleme legate de securitatea maritimă. 'Din punct de vedere bilateral, prezenţa armatelor italiană şi rusă într-o serie de zone, cum ar fi Africa, Orientul Mijlociu şi Marea Mediterană sugerează că distanţa politică ce ne separă nu ne împiedică totuşi să ne coordonăm şi să ajungem la o înţelegere reciprocă în anumite situaţii complexe', a spus Guerini. Potrivit acestuia, dialogul dintre titularii de la Apărare şi de la Externe din cele două state 'a pus bazele organizării unor astfel de întâlniri în mod regulat', notează Interfax în pagina sa electronică.
Relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt în prezent la cel mai scăzut nivel de la încheierea Războiului Rece, criza între cele două părţi intervenind după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014. Tensiunile au escaladat după ce Moscova a fost acuzată de sprijinirea separatiştilor proruşi din estul Ucrainei şi de amestec în alegeri atât în SUA, cât şi unele ţări din Europa.
Vezi și: Evoluțiile recente din Orientul Mijlociu. Politicile marilor puteri
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News