Ministrul rus al Apărării sperie Occidentul cu un conflict armat direct. Implicarea Vestului ”va duce la o ciocnire directă a puterilor nucleare”, tună și Zaharova

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Putin și Belousov / Kremlin.ru
Putin și Belousov / Kremlin.ru

Declarația lui Andrei Belousov face parte din retorica Moscovei de intimidare a țărilor occidentale.

Problema ajutorului occidental pentru Ucraina nu iese din agenda europeană și mondială. Ucrainenii lucrează din greu pentru ca lumea să nu uite de războiul din această țară, de unde multe întâlniri, declarații și acțiuni efective aproape în fiecare zi.

Ultimul motiv al supărării oficialilor ruși este că Moscova va finanța reconstrucția Ucrainei. Un exemplu este decizia de marți a Parlamentului European de a acorda Ucrainei un împrumut de până la 35 de miliarde de euro.

Acești bani sunt meniți să sprijine reconstrucția țării distruse de nemiloasa invazie rusă. Dar ceea ce este cel mai interesant la acest caz este sursa banilor. Această sumă uriașă urmează să fie transferată guvernului ucrainean din activele băncii centrale ruse pe care Uniunea Europeană le-a înghețat după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Aceasta se ridică la 235 de miliarde de dolari. Aproximativ 90 la sută aceste fonduri sunt controlate de instituția de depozitare belgiană Euroclear.

De asemenea, SUA intenționează să furnizeze 20 de miliarde de dolari, lucru confirmat miercuri de președintele american Joe Biden. Cele 20 de miliarde vor merge atât către economia ucraineană, cât și către sprijinirea Armatei.

 

Amenințări de la Minsk

 

O astfel de decizie nu putea rămâne fără o reacție a Moscovei. Potrivit agenției de știri de stat ruse Tass, ministrul apărării naționale al țării, Andrei Belousov, a declarat miercuri la Minsk, în cadrul unei ședințe a consiliului comun al ministerelor apărării din Rusia și Belarus, că implicarea tot mai mare a țărilor occidentale în conflictul din Ucraina creează un risc de confruntare directă între puterile nucleare.

”Anul acesta, NATO a desfășurat o serie dintre cele mai mari exerciții de după Războiul Rece, în timpul cărora au fost testate scenarii de conflict pe scară largă cu Rusia și aliații săi. Numărul forțelor de coaliție ale Alianței este în creștere, iar activitatea în domeniul pregătirii de luptă și recunoașterii este în creștere. Implicarea tot mai mare a țărilor occidentale în conflictul din Ucraina creează un risc global. Dorința de a provoca daune maxime Rusiei poate duce, în primă instanță, la un conflict armat direct. Nu putem să nu răspundem acestor amenințări”, a spus el.

 

Zaharova: trimiterea trupelor occidentale la Kiev va duce la o ciocnire a puterilor nucleare

 

Trimiterea de trupe străine pe teritoriul Ucrainei va duce la o ciocnire directă între puterile nucleare cu consecințe catastrofale, a declarat într-un briefing de către reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe Maria Zaharova, comentând apelul șefului Ministerului francez al Apărării, Sebastien Lecornu, de a aborda problema desfășurării forțelor de descurajare non-nucleare în Ucraina.

”Ideea de a trimite trupe străine în Ucraina, știi la ce va duce pentru cei care poate au uitat: va duce la o ciocnire directă a puterilor nucleare, cu consecințe catastrofale”, a menționat Zaharova, citată de Tass.

 

Sprijin nuclear pentru Belarus

 

”Schimbările în situația militară și politică au impus necesitatea clarificării principiilor politicii de stat a Federației Ruse în domeniul descurajării nucleare. Și adaptându-l la noile realități. În special, este avută în vedere posibilitatea utilizării armelor nucleare ca răspuns la agresiunea împotriva Belarusului ca membru al statului Uniunii”, a spus Belousov.

La mijlocul lunii, șefii celor trei servicii de informații ale Germaniei au prezentat o prognoză tulburătoare în timpul unei audieri publice în fața Comisiei parlamentare de control a Bundestag-ului. Ei au avertizat împotriva unei amenințări militare directe din partea Rusiei și au făcut apel la oameni să-și piardă naivitatea față de acțiunile lui Vladimir Putin.

”Forțele armate ruse ar trebui să poată lansa un atac asupra NATO cel târziu până la sfârșitul acestui deceniu, a declarat Bruno Kahl”, șeful Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel