Ministrul rus al apărării, mesaj alarmist: Rusia trebuie să fie pregătită pentru un război cu NATO în Europa în următorii 10 ani

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook
Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook

Ministrul rus al Apărării, Andrei Belousov, a declarat în cadrul unei reuniuni a Ministerului Apărării că departamentul trebuie să fie pregătit pentru „orice evoluție, inclusiv un posibil conflict militar cu NATO în Europa în următorul deceniu”. „Acest lucru este evidențiat de deciziile luate la summitul NATO desfășurat în luna iulie a acestui an. De asemenea, este reflectat în documentele doctrinare ale SUA și ale altor țări NATO”, a spus Belousov.

Acesta a menționat că, în acest an, forțele armate ruse au operat în cadrul unei confruntări intense cu „Occidentul colectiv”, un conflict care continuă să escaladeze.

„În acest an, forțele ruse au eliberat aproape 4.500 de kilometri pătrați de teritoriu ocupat de inamic”, a declarat Belousov, vorbind la o ședință extinsă a consiliului de administrație al Ministerului rus al Apărării, citate din Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin a luat, de asemenea, cuvântul la reuniune. Atât Putin, cât și Belousov au anunțat în discursurile lor „confruntarea cu Occidentul” și succesul trupelor ruse implicate în invazia din Ucraina, prezentând într-un mod eroic şi propagandistic acţiunile forţelor ruse de pe frontul ucrainean. 

În special, Putin a spus că „Occidentul continuă să își impună regulile în lume, dar există o singură regulă pentru el - nicio regulă” și a reproșat țărilor occidentale că aduc Moscova „la linia roșie”, la care nu poate decât să răspundă. 

Președintele rus Vladimir Putin a salutat luni avansul accelerat al armatei sale în Ucraina și a apreciat anul 2024 drept un an „de referință” în cursul ofensivei militare a Moscovei asupra vecinului său susținut de Occident.

Adresându-se generalilor militari de rang înalt în cadrul unei reuniuni de sfârșit de an, liderul de la Kremlin a adoptat un ton sfidător și optimist, afirmând că trupele sale sunt în avantaj pe întreaga linie a frontului.

De asemenea, el a criticat ceea ce a numit „războiul hibrid” occidental și încercările acestuia de a provoca o „înfrângere strategică” Moscovei.

 

Confruntarea cu Occidentul, subiectul preferat al propagandei ruse

 

Pornind de la Putin, propaganda rusă prezintă rezistența continuă a Ucrainei ca fiind inutilă sau amenințând cu escaladarea. Capitularea sau acceptarea de către Ucraina a cuceririi parțiale a Rusiei este prezentată ca o acțiune de pacificare.

Aceasta prezintă sprijinul occidental pentru Ucraina ca prelungind războiul și ascunde evidența faptului că Rusia poate alege în orice moment să-și oprească războiul și să se retragă din Ucraina.

În primul rând, acest discurs poate fi văzut că un alt exemplu al modului în care oficialii de la Kremlin încearcă să modeleze opinia ruşilor de râd, dar şi pe cea a celor care lucrează în aparatul de stat ca Occidentul este un agresor care are pretenţii teritoriale.

Pe lângă împingerea unor narațiuni despre „vinovăția Occidentului în războiul din Ucraina” și cum „Occidentul urmărește să pună Rusia sub presiune”, putem vedea, de asemenea, manipulări ale unor idei care portretizează NATO ca o organizaţie militară ofensivă, gata să declanşeze un război la scară largă în Europa.

Un alt lucru care se întâmplă aici este o încercare a Rusiei de a muta accentul de la Ucraina și crimele de război rusești la idei că statele occidentale intenţionează ca în următorii zece ani să se pregătească de o agresiune militară la adresa Rusiei.

Amploarea și profunzimea noilor tactici rusești de dezinformare reprezintă un pericol clar și prezent pentru suveranitatea și libertatea lumii occidentale. Propaganda rusă modernă urmărește să întunece gândirea critică, să divizeze societatea și să submineze democrația. 

De la începutul agresiunii militare din Ucraina, propaganda creată sau susținută de Kremlin și răspândită din interiorul Occidentului este o componentă vitală a războiului Rusiei împotriva statelor occidentale. Scopul acesteia este de a semăna confuzie cu privire la cine este de vină pentru război și îndoieli cu privire la eficiența sau dezirabilitatea sprijinului occidental pentru Ucraina.

Cel mai recent exeplu de acest fel a avut loc pe 19 noiembrie 20214 când Putin a aprobat o nouă doctrină nucleară pentru Rusia. În conformitate cu fundamentele revizuite ale politicii de descurajare nucleară a statului, Rusia își afirmă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la atacurile care implică arme de distrugere în masă împotriva şa sau a aliaților săi.

Doctrina permite, de asemenea, utilizarea armelor nucleare în cazul unei agresiuni militare convenționale împotriva Rusiei sau Belarusului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel