Ministrul responsabil cu Administrația Apărării din Maroc anunță începerea producției de drone de luptă

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Abdellatif Loudiyi, foto: Ministerul Apărării din Maroc
Abdellatif Loudiyi, foto: Ministerul Apărării din Maroc

Ministrul responsabil cu Administrația Apărării din Maroc, Abdellatif Loudiyi, a anunțat că țara sa a început activități legate de industriile de apărare, inclusiv fabricarea de drone militare.

Publicitate

Într-un raport susținut în fața unei comisii din parlamentul marocan, ministrul a afirmat că guvernul încearcă să încurajeze investițiile în acest domeniu.

În materialul prezentat se precizează că noile activități "sunt legate de dezvoltarea industriei armelor și munițiilor, fabricarea de drone capabile să desfășoare misiuni de cercetare-lovire și întreținerea aeronavelor militare".

Abdellatif Loudiyi a explicat că Marocul urmărește "să îndemne companiile internaționale să implementeze proiecte de investiții în Maroc, în cadrul obligațiilor sale contractuale privind tranzacțiile încheiate cu acestea", să achiziționeze arme și echipamente militare, potrivit presei locale.

La mijlocul lunii octombrie, cotidianul american "The Wall Street Journal", relata că armata marocană va construi două fabrici pentru fabricarea avioanelor de război fără pilot, cu supraveghere și expertiză israeliană, ceea ce va permite Regatului să producă drone avansate, la un cost scăzut comparativ cu cele pe care le achiziționează în prezent din China sau Turcia.

Potrivit unui acord militar semnat în iulie între Maroc și Israel, Tel Aviv-ul se angajează să transfere tehnologia pentru fabricarea acestei arme de război la Rabat.

Avioanele de luptă  care vor fi fabricate în Maroc în câteva luni, vor permite, potrivit surselor militare israeliene, să efectueze misiuni de supraveghere, să culeagă informații de la distanță, precum și să atace și să participe la lupte.

Radio France Internationale (RFI) a relatat, la acea vreme, că Marocul a devenit prima țară africană care  fabrică drone.

RFI a menționat că Marocul a cumpărat drone din mai multe țări precum China, Turcia, Franța și Israel, care constituie o adevărată flotă, și poate cea mai avansată din Africa de Nord, însă ambiția Rabatului nu se mai limitează doar la cumpărare, ci, mai degrabă, încearcă să producă drone autohtone, cu ajutorul Israelului.

Potrivit radioului francez, Marocul își accelerează de câțiva ani armamentul în mai multe zone, deoarece a folosit recent drone în Sahara de Vest pentru a viza activiștii Polisario și, uneori, civili algerieni sau mauritanieni care se aflau în zona tampon.

Radioul a precizat că dronele permit Marocului să beneficieze de un instrument puternic și sofisticat care și-a dovedit eficacitatea în zonele de conflict din întreaga lume.

Maroc și Israel și-au reluat relațiile diplomatice la sfârșitul anului 2020, ca parte a unui acord tripartit în care Statele Unite au recunoscut suveranitatea Regatului asupra Saharei Occidentale disputată cu Frontul Polisario susținut de Algeria.

Israelul și Marocul și-au consolidat cooperarea militară în timpul discuțiilor purtate la Rabat în iulie de șeful de stat major al armatei israeliene, generalul Aviv Kohavi, cu o serie de înalți oficiali din regat.

Ritmul de apropiere dintre Maroc și Israel s-a accelerat după normalizarea diplomatică care a avut loc între cele două state în decembrie 2020, în cadrul acordurilor "Abraham", care au fost încheiate între statul israelian și mai multe țări arabe, cu sprijinul Washingtonului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel