Ministrul polonez al Apărării a oferit, în cursul zilei de luni, un interviu pentru Radio Gdansk, deoarece a fost solicitat să comenteze informații despre posibila retragere a aproximativ 9.500 de soldați ai Statelor Unite din Germania și transferarea a o parte dintre aceştia pe teritoriul Poloniei.
Ministrul a amintit că preşedinţii Andrzej Duda şi Donald Trump au semnat în luna iunie un acord ce prevede creşterea efectivelor trupelor americane staţionate în Polonia de la 4.500 la circa 5.500 de militari şi amplasarea în această ţară a comandamentului unei divizii americane.
’’Dar de unde vor provin soldații, indiferent dacă sunt din Europa, Asia sau Statele Unite, va fi decis de autoritățile americane. Aceasta a fost întotdeauna o decizie suverană americană", a spus Blaszczak.
"Fără îndoială, creșterea numărului de trupe americane în Polonia este bună pentru securitatea ţării noastre și a întregului flanc estic al NATO", a precizat el, potrivit Defense.24.
Mariusz Blaszczak are tot dreptul să fie încrezător în faptul că o parte dintre militarii pe care Statele Unite ar putea să-i retragă din Germania, să fie dislocaţi pe teritoriul Polonia, deoarece, încă de anul trecut Donald Trump a precizat de mai multe ori că doreşte suplimentarea trupelor americane în Europa, iar acesta a dat de înţeles că noile trupe dislocate în Polonia, conform acordului la care am făcut referire anterior, să fie transferate din rândul celor deja desfăşurate în alte state, cum ar fi de pildă Germania.
Reacții din Germania după anunțul retragerii celor 9.500 de militari americani
Comentariile ministrului polonez al Apărării au veni în contextul un care un înalt oficial american a declarat vineri că preşedintele Donald Trump a ordonat ca 9.500 de militari americani să fie retraşi din Germania, aliat în NATO care găzduieşte aproximativ 34.500 de militari, dar şi pe fondul unor declaraţii ale unor oficiali germani.
Deputatul social-democrat german Fritz Felgentreu, responsabil de probleme militare, a declarat sâmbăta ca: ,,Statele Unite pot decide după cum doresc. Subiectul nu trebuie folosit pentru exercitarea de presiuni. Însă întrebarea-cheie este: unde merg militarii retraşi din Germania: acasă sau spre est?".
Fritz Felgentreu nu a fost singurul oficial german care s-a grăbit să comenteze relatările din presa americană şi germană conform cărora preşedintele american, Donald Trump, a decis să retragă mii de soldaţi din Germania.
Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a avertizat sâmbătă că planurile Statelor Unite de a retrage mii de soldaţi din Germania ar putea deteriora semnificativ relaţiile germano-americane: „Relaţia germano-americană ar putea fi grav afectată de o astfel de decizie a preşedintelui american".
Înainte de interviul acordat de ministrul polonez al Apărării pentru Radio Gdansk, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, în cursul zilei de vineri că țara sa și-a manifestat dorința ca o parte din soldații americani retrași din Germania să ajungă pe teritoriul ei, motivând acest lucru precizând că „adevăratul pericol se ascunde la graniţa de est”.
Polonia nu mai vrea să fie o „țară de rangul doi” în NATO și dorește o Armată mai puternică
În cadrul aceluiaşi interviu pentru Radio Gdansk, Mariusz Blaszczak a adăugat că consolidarea capacităților de apărare ale Poloniei, adică „ creșterea numărului armatei poloneze este mai presus de orice”.
,,Astăzi, armata poloneză are 131.000 de militari. Când partidului PiS (Lege și Justiție) a venit la putere în anul 2015, numărul acestora era sub 100.000 ", a menționat ministrul polonez al Apărării.
De asemenea, Blaszczak a fost întrebat dacă este posibil ca Polonia să deţină arme nucleare tactice. ,,Încetăm să mai fim ţară de rangul doi în carul Alianței Nord-Atlantice, pentru că am fost așa de ani buni", a răspuns el. „Cu toții suntem foarte conștienți de unde poate veni agresiunea. Ne aducem aminte, fie Georgia în 2008 sau de Ucraina în 2014, așa că facem totul posibilul ca armata poloneză să fie cât mai puternică, dar și pentru a descuraja orice agresor ”, a adăugat acesta.
Blaszczak a ţinut să precizeze că Polonia este deschisă către o astfel de ideea, dar nu va fi atât de uşor de implementat pe cât pare. ,,Fără îndoială, staționarea acestui tip de armă, acele capabilități care ar putea fi aduse în Polonia, descurajează fără îndoială un posibil agresor", a subliniat ministrul apărării.
Declaraţiile ministrului polonez al Apărării cu privire la faptul că Polonia ar putea să găzduiască arme nucleare vin în contextul unei alte neînţelegeri apărute, în ultimul timp, intre Statele Unite şi Germania.
Mai multe oficialităţi americane au în vedere Polonia ca viitoare gazdă a arsenalului nuclear al SUA în Europa, după ce social-democraţii germani au redeschis dezbaterea despre ţara care ar trebui să rămână sub umbrelă protectoare a Washingtonului.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News