Ministrul polonez al apărării afirmă că Polonia poate furniza suplimentar avioane de luptă MiG către Ucraina numai atunci când aceasta va primi avioane moderne F-35

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane de luptă Mikoyan MIG-29 ale Forțelor Aeriene poloneze participă la un exercițiu NATO la Baza Aeriană Lask, la 12 octombrie 2022. (Fotografie realizată de Omar Marques/Getty Images).
Avioane de luptă Mikoyan MIG-29 ale Forțelor Aeriene poloneze participă la un exercițiu NATO la Baza Aeriană Lask, la 12 octombrie 2022. (Fotografie realizată de Omar Marques/Getty Images).

Ministrul polonez al apărării, Wladislaw Kosiniak-Kamysz, a declarat la 27 august că Ucraina se poate aștepta să primească avioane de luptă poloneze MiG-29 suplimentare numai după ce Polonia va primi avioane de luptă moderne F-35 ca înlocuitori, ca răspuns la solicitarea președintelui Volodimir Zelenski ca Polonia să furnizeze avioane suplimentare din era sovietică.

În cursul unei conferințe de presă din 27 august, președintele Zelenski a solicitat Poloniei să furnizeze avioane MiG-29 pentru a completa sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei. Zelenski a declarat că a discutat anterior această problemă cu președintele polonez Andrzej Duda și cu prim-ministrul Donald Tusk, dar fără nicio mișcare pe această temă.

„Chiar avem nevoie de MiG-urile voastre, datorita avionicii lor bune și pentru că nu am avea nevoie de timp suplimentar pentru instruirea piloților noștri (pentru a opera aeronavele)”, a declarat Zelenski.

Ca răspuns la apelul lui Zelenski, Kosiniak-Kamysz a declarat că, pe fondul intensificării provocărilor rusești în interiorul și în jurul spațiului aerian al țării, Polonia se concentrează pe protejarea propriilor frontiere.

„Știu că Ucraina are nevoie de o mulțime de arme, dar partenerii noștri ucraineni trebuie să înțeleagă, de asemenea, că statul polonez trebuie să își mențină capacitățile (de apărare)”, a declarat Kosiniak-Kamysz.

Polonia a comandat din Statele Unite avioane de luptă moderne F-35, cu o dată de livrare preconizată undeva în 2026, a relatat publicația poloneză Wiadomosci.

„Numai după primirea noilor aeronave va fi posibil să ne debarasăm de aeronavele vechi, cum ar fi MiG-29, care sunt încă utilizate, în special, pentru protecția spațiului aerian polonez”, a continuat el. „Abia atunci vom lua o decizie”.

În cursul zilei de 27 august, generalul de brigadă polonez Tomasz Drewniak a declarat că Rusia testează probabil sistemul de apărare aeriană al Poloniei după ce o dronă rusească probabil a zburat în spațiul aerian polonez pe 26 august, pe fondul unui atac în masă asupra Ucrainei.

Zelensky a confirmat mai devreme în cursul zilei că forțele aeriene ucrainene au folosit avioane F-16 recent livrate ca parte a apărării împotriva atacului masiv cu rachete și drone al Rusiei din 26 august.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel