Într-un interviu acordat agenţiei de presă France Presse, Nosatîi spune că ambiţiile europene ale R. Moldova nu sunt agreate deloc de Kremlin, scire Agerpres.
"Nu există la ora actuală un pericol militar iminent împotriva Republicii Moldova, dar există alte tipuri de riscuri care îi afectează securitatea", a declarat Anatolie Nosatîi.
El a menţionat "dezinformarea, tensiunile în societate generate de Rusia", "un ansamblu de provocări" destinate să răspândească haos şi să "schimbe ordinea politică" în republică.
Cu o zi în urmă, poliţia anunţase arestarea membrilor unei reţele pe care o suspectează că ar fi orchestrată de Moscova.
Acestora li se reproşează că ar fi vrut să destabilizeze ţara intervenind în cursul manifestaţiilor antiguvernamentale care zguduie de mai multe luni capitala Republicii Moldova.
Casa Albă acuzase vineri Moscova că "încearcă să slăbească guvernul Republicii Moldova", având drept obiectiv instalarea unui executiv favorabil cauzei sale.
Rusia a dezminţit luna trecută orice plan de lovitură de stat, denunţând afirmaţii "absolut nefondate şi fără probe".
În centrul îngrijorărilor se află regiunea separatistă prorusă Transnistria, unde Rusia dispune de circa 1.500 de soldaţi şi de un important depozit de muniţii.
Nosatîi a reiterat apelurile Chişinăului la demilitarizarea regiunii din stânga Nistrului
"Nu am încetat să cerem evacuarea necondiţionată a forţelor ruse care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova", a spus el.
Kremlinul a criticat recent "isteria antirusească" după declaraţii similare ale premierului Dorin Recean.
Transnistria, cu o populaţie rusofonă şi adăpostind întreprinderi din industrii-cheie (energie, oţelărie, ciment), s-a desprins de facto de Republica Moldova în 1992 după un scurt război, precizează AFP.
"Situaţia este stabilă acolo şi sub control", în pofida recentelor afirmaţii ale Moscovei şi ale autorităţilor locale, a asigurat Nosatîi.
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, afirmase săptămâna trecută că un plan de atentat fusese urzit de Ucraina împotriva mai multor responsabili din Transnistria. Kievul a denunţat o "provocare" inspirată de Kremlin, notează AFP.
Nosatîi a denunţat "încălcarea spaţiului aerian" în mai multe rânduri de rachete care vizau Ucraina, în timp ce Republica Moldova nu dispune de mijloace de apărare antiaeriană moderne.
Sistemul de apărare trebuie complet revizuit
Având o armată de 6.500 de militari, cu echipamente învechite datând din perioada sovietică, Republica Moldova trebuie să-şi "revizuiască în întregime sistemul de apărare", ceea ce necesită "timp şi finanţare", a subliniat Anatolie Nosatîi.
În faţa acestor provocări, Anatolie Nosatîi a salutat sprijinul Uniunii Europene, care a acordat ţării statutul de candidat în iunie 2022 şi i-a virat un important ajutor financiar de la începutul războiului în Ucraina.
"Republica Moldova nu este singură şi nu va fi singură în faţa pericolelor şi ameninţărilor, inclusiv militare", a insistat el, cerând Europei "să rămână unită şi hotărâtă în ajutorul său pentru Ucraina" şi în apărarea "păcii şi securităţii".
În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Interne de la Chişinău a dezminţit luni că instituţii de forţă partenere, din alte state, ar fi fost implicate în acţiuni de asigurare a ordinii publice în cadrul protestelor organizate de Partidul ŞOR în 12 martie, apreciind că această informaţie este răspândită pe canalele Telegram cu scopul de a intoxica opinia publică, potrivit Deschide.md.
"MAI dezminte informaţia care circula pe unele canale Telegram, precum că au fost aduse pentru sprijin forţe de ordine din alte state. Este o acţiune de intoxicare a opiniei publice specifică razboiului hibrid", precizează instituţia într-un comunicat.
În acest context, ministerul a recomandat cetăţenilor să se informeze din surse sigure şi canale oficiale.
Anterior, vicepreşedinta Partidului ŞOR, Marina Tauber, a anunţat că la protestele din 12 martie au fost observaţi cetăţeni străini care reţineau "protestatarii paşnici", conform Deschide.md.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News