Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

După loviturile masive cu rachete și drone explozive, aplicate de o săptămână de Rusia împotriva Ucrainei, a început să se contureze în Occident un trend de prioritizare a aprovizionării Ucrainei cu sisteme de apărare aeriană.

Publicitate

Toate ar fi bune și frumoase dacă, în același timp cu sistemele de apărare antiaeriană, ar fi furnizate și mijloace ofensive pentru trupele ucrainene. Dar, se pare că situația nu stă deloc așa, iar profilul sprijinului occidental european începe să se circumscrie cuvântului cheie ”apărare”.

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, consideră că sprijinul pentru protecția antiaeriană a Ucrainei în conflictul cu Rusia este crucial.

,,Tocmai am văzut la începutul săptămânii cât de importantă este apărarea antiaeriană. Din fericire, jumătate din atacurile cu rachete asupra Kievului au putut fi interceptate, datorită livrărilor noastre de arme", a declarat Baerbock, într-un interviu acordat (16 octombrie) postului de televiziune Phoenix pe marginea conferinței delegaților federali ai Verzilor. Prin urmare, „va exista un sprijin suplimentar, în special, în zona de apărare antiaeriană”.

Baerbock, pe de altă parte, consideră că dotarea Ucrainei cu tancuri este secundară, având în vedere situația actuală.

„În ceea ce privește tancurile pe care le-ați menționat, odată cu schimbul de inele prin alte țări, avem tancurile de care Ucraina are nevoie urgentă. În plus, datorită înaintării către est, trupele ucrainene au putut captura un număr mare de tancuri rusești. Prin urmare, problema tancurilor nu este acum la fel de acută ca problema apărării antiaeriene”, a menționat șefa diplomației germane.

 

Furnizarea masivă de armament ofensiv către Ucraina rămâne încă o problemă în Germania

 

Pe 15 septembrie, copreședintele Partidului Social Democrat din Germania, Lars Klingbeil, a declarat că, coaliția guvernamentală a luat decizia unanimă de a nu furniza tancuri de luptă Ucrainei, deoarece va dura mult timp pentru a antrena militarii ucraineni.

Pe 17 septembrie, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania  „nu vrea să acționeze singură” în situația cu furnizarea  de tancuri către Ucraina și va lua astfel de decizii în coordonare cu aliații.

În prezent, la o lună distanță, ministrul german de externe, Annalena Berbock, încearcă să amâne cât se poate mai mult o decizie în acest sens.

Comentariul autorului: Intensificarea recentă a atacurilor rusești cu rachete de croazieră și drone explozive pare că și-a atins scopul principal, și anume, reducerea sprijinului extern cu arme ofensive pentru Ucraina.

Contraofensiva ucraineană în regiunea Herson și zona Harkov – Lugansk părea de neoprit până acum o săptămână, forțele rusești fiind nevoite să renunțe la aliniament după aliniament (apărarea pe aliniamente succesive) într-o încercare disperată de a întârzia înaintarea ucraineană.

Pentru a tăia ritmul contraofensivei ucrainene și eventual a reface linia de contact, forțele rusești ar fi trebuit să reacționeze, în principal, chiar în zona de luptă, de regulă până la o adâncime de 100 de km de linia frontului.

Dar, soluțiile tactice alese de ruși pentru refacerea liniei frontului – contraatacuri locale cu blindate și infanterie sprijinite cu aviație tactică – au eșuat, iar despre soluții de nivel operativ – contralovituri (contraatacuri masive cu cel puțin o brigadă de tancuri pe o direcție principală) – nu s-a auzit nimic.

În acest context de netă inferioritate pe front, Rusia a ales să lovească, cu rachete și drone, obiective de infrastructură, cele mai multe aflate în adâncimea strategică, pentru a muta atenția de la ofensiva ucraineană la necesitatea întăririi apărării antiaeriene ucrainene.

Astfel, apetitul occidental european pentru armament ofensiv acordat Ucrainei scade, ceea ce dă o gură de oxigen forțelor rusești din prima linie.

Pe bună dreptate, în cabinetele occidentale se invocă, cumva pe bună dreptate, capacitatea relativ scăzută a se pregăti un număr mare de militari ucraineni, fiind nevoie să se aleagă între apărare antiaeriană și sisteme ofensive. Kievul trebuie să demonstreze că militarii săi pot absorbi rapid cunoștințele respective

Din fericire, Pentagonul vede diferit lucrurile, iar cea mai recentă tranșă de sprijin militar pentru Ucraina, din 15 octombrie, în valoare de 725 milioane de dolari, include sisteme suplimentare HIMARS.

Experții militari americani și britanici au avertizat că Ucraina trebuie să profite, cât mai mult posibil, de actuala stare degradată a trupelor rusești de pe front.

Încetinirea ritmului contraofensivei ucrainene sau stabilizarea frontului va permite refacerea forțelor rusești, ceea ce va duce evident la prelungirea conflictului cu consecințe extrem de negative pentru Ucraina, precum și la prelungirea crizei la nivel mondial.

Pacea în condițiile Rusiei aduce incertitudine și prelungește tensiunea pe termen scurt, mediu și lung, în toate domeniile, ceea ce va genera adâncirea crizei mondiale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel