,,Trebuie să luăm în considerare noi acțiuni pentru a sprijini Ucraina. Acestea trebuie să răspundă unor nevoi foarte specifice, mă gândesc în special la deminare, la apărarea cibernetică, la producția de arme la fața locului, pe teritoriul ucrainean. Unele dintre acțiunile sale ar putea necesita o prezență pe teritoriul ucrainean, fără a trece pragul luptei. Nimic nu trebuie exclus. Aceasta a fost și este și astăzi poziția președintelui Republicii", a declarat Séjourné.
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, după o întâlnire la Paris, că nu a exclus trimiterea de trupe occidentale în Ucraina în viitor, deși a subliniat că în prezent nu există un consens între aliați.
În urma declarațiilor lui Macron, Cehia, Polonia și Suedia au declarat că nu iau în considerare trimiterea trupelor lor în Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu intenționează să trimită trupe în Ucraina. UE a precizat că, la nivel european, statele membre au convenit doar să ofere Ucrainei asistența necesară atât timp cât va fi nevoie.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că prezența trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei ar duce la un conflict direct între Alianță și Federația Rusă, ceea ce ar duce la escaladarea situației.
Cancelarul german Olaf Scholz a respins categoric ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina.
"Ieri, la Paris, am convenit că toată lumea trebuie să facă mai mult pentru Ucraina. Ucraina are nevoie de arme, muniție și apărare aeriană. Lucrăm la asta. Este clar: nu vor exista trupe terestre din partea țărilor europene sau a NATO. Acest lucru este valabil [pentru Germania - n.r.]", a scris Scholz pe Twitter.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News