Scholz a vorbit cu Putin pe 15 noiembrie pentru prima dată în aproape doi ani. Cancelarul german a condamnat războiul Rusiei, l-a îndemnat pe Putin să își retragă trupele și a discutat despre posibile discuții cu Kievul.
Convorbirea a stârnit furie în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski afirmând că discuția deschide o „cutie a Pandorei” pentru alte angajamente și că „pentru Putin este extrem de important ca Rusia să iasă din izolare politică”.
Apelul a atras o reacție mixtă din partea liderilor occidentali. Premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat sprijinul pentru convorbirea telefonică a lui Scholz cu Putin, deși a adăugat că încrederea sa în liderul rus este „la un minim istoric”.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat pe X că apelurile telefonice occidentale către Kremlin nu vor opri agresiunea rusă.
„Nimeni nu îl va opri pe Putin cu apeluri telefonice. Atacul de noaptea trecută, unul dintre cele mai mari din acest război, a dovedit că diplomația telefonică nu poate înlocui sprijinul real al întregului Occident pentru Ucraina”, a declarat Tusk.
În drum spre Rio de Janeiro, Brazilia, pentru summitul G20, premierul britanic Keir Starmer a vorbit cu presa. Printre altele, el a fost întrebat despre decizia cancelarului german Olaf Scholz de a vorbi cu Vladimir Putin, relatează Sky News.
Prim-ministrul a declarat: „Este treaba cancelarului Scholz cu cine vorbește. Eu nu am în plan să vorbesc cu Putin”.
El a menționat că ne apropiem de cea de-a 1 000-a zi de război, „1 000 de zile de impact enorm și sacrificiu din partea poporului ucrainean”.
Starmer a mai spus că desfășurarea de trupe nord-coreene în Ucraina „arată disperarea Rusiei” și a menționat că are „implicații grave pentru securitatea europeană”.
În apărarea conversației sale cu Putin, Scholz a declarat presei pe 17 noiembrie că apelul telefonic a fost menit să risipească orice iluzii pe care Putin le-ar putea avea cu privire la retragerea sprijinului Occidentului pentru Ucraina.
„Conversația a fost foarte detaliată, dar a contribuit la recunoașterea faptului că puține s-au schimbat în opiniile președintelui rus cu privire la război - și asta nu este o veste bună”, a declarat Scholz, potrivit Sky News. Cancelarul Germaniei a mai adăugat că nu ar fi bine ca niciun lider european să nu fie în contact cu Moscova dacă noua administrație americană va fi.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a promis să pună capăt rapid războiului prin aducerea Rusiei și Ucrainei la masa negocierilor. Revenirea sa iminentă la Casa Albă a stârnit, de asemenea, temeri că Washingtonul și-ar putea retrage sprijinul, forțând Europa și alți parteneri să își majoreze radical contribuțiile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News