Ministrul Vasile Dîncu a adus clarificări în ceea ce privește criticile cu privire la faptul că aeronavele de tip F-16 pe care România le va achiziționa din Norvegia.
Criticile vizează în primul rând faptul că aeronavele sunt pe finalul resursei de zbor și au o vechime de 40 de ani.
În cadrul unui interviu la DC News TV, Vasile Dîncu a anunțat că avioanele vor fi aduse în stare perfectă de operabilitate de norvegieni, acestea urmând să nu mai fie zburate din 31 decembrie.
Ele vor intra într-un amplu proces de mentenanță și, potrivit ministrului Vasile Dîncu, avioanele vor avea în continuare o resursă de zbor de aproximativ 2.500 de ore, fapt ce înseamnă că România va mai putea opera avioanele aproximativ 10 ani. Ministrul Apărării a readus aminte că aeronavele second hand nu sunt mașini, comparație des întâlnită la mulți care critică programul de înzestrare cu aeronave F-16 Fighting Falcon.
„În cazul avioanelor F-16 avem o hotărâre a CSAT-ului din 2012 (n.a. - de a construi trei escadrile). A fost o perioadă în care nu am avut bani, o alta în care politicienii probabil au dorit să își asume anumite lucruri, au fost fragmentări, au căzut guverne în momente importante. Am ajuns azi să finalizăm un lucru care trebuia de mulți ani”, a precizat Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.
Avioanele F-16 norvegiene care vor fi achiziționate de România mai au resursă de zbor încă 10 ani. Dîncu: Sunt exact ce ne trebuie în acest moment
Ministrul Dîncu a continuat și a subliniat că avioanele F-16 pe care România le va achiziționa din Norvegia sunt într-o versiune superioară față de prima escadrilă din Portugalia. Mai mult, norvegienii și-au asumat că vor aduce avioanele într-o stare perfectă.
De precizat că România va achiziționa 32 de avioane F-16 A/B Block 20 pentru 354 de milioane de euro. Configurația lor M6 e superioară primelor 17 achiziționate din Portugalia care sunt M5 și care vor fi aduse și ele la acest standard și care au costat cam 930 de milioane de dolari.
„Norvegienii și-au asumat obligația de a aduce avioanele la o stare perfectă. Vor fi oprite din zbor pe 31 decembrie. Evident că prețul conține o modernizare pe care SUA și-au asumat-o pentru compatibilitatea cu noile tehnologii NATO. Este un protocol foarte bun. În plus e foarte greu de găsit avioane. Avioanele de vânătoare nu seamănă cu mașinile. Chiar dacă sunt second hand ele sunt mereu updatate, au resurse de zbor. În cazul nostru avioanele F-16 norvegiene au în medie încă 2.500 de ore resursă de zbor. Asta înseamnă cam 10 ani de funcționare în ritmul actual al operațiunilor de zbor. Aceste avioane sunt exact ce ne trebuie în acest moment”, a conchis Vasile Dîncu, la DC News TV.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News