Ministrul Dîncu a anunțat întrunirea comitetului de planificare pentru înzestrarea Armatei. Programe prioritare? F-16, drone și corvete

F-16, România. Sursă foto: MApN
F-16, România. Sursă foto: MApN

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, în cadrul unui interviu, a discutat despre accelerarea unor programe de înzestrare ale Armatei României, în contextul agresiunii neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a alocării a 2.5% din PIB pentru Apărare.

Prezent la Televiziunea Română, la finalul săptămânii trecute, ministrul Dîncu a anunțat că în cursul acestei săptămâni va exista o întrevedere a comitetului de planificare pentru a discuta programele de înzestrare ale Armatei.

Vasile Dîncu, întrebat despre accelerarea acestor programe, a făcut referire la F-16 Fighting Falcon, înzestrarea cu drone, dar și la eterna sagă: programul de înzestrare cu corvete construite în România.

„Săptămâna viitoare (n.r. - declarația a fost făcută săptămâna trecută) vom avea un comitet de planificare în ceea ce privește înzestrarea și dotarea Armatei pentru următorii ani. Pentru că urmează evenimentul anului în care vom avea alocați 2.5% din PIB, fapt ce ne va permite să aducem mai în față unele programe”, a precizat Dîncu. 

 

Dîncu, despre programul corvetelor: Sper să ajungem luna aceasta sau luna viitoare la o concluzie

 

„În discuțiile noastre cu ministrul Apărării și oficialitățile din Norvegia, ne-au promis că  programul acesta va fi adus mai aproape (n.r. - F-16 Fighting Falcon - e vorba de cele 32 de avioane pe care România vrea să le achiziționeze). Apoi e programul naval, încă suntem în vechea definiție, avem o mică prelungire pentru a vedea cât de repede vom putea accelera programul corvetelor. (...) Nu pot să dau un răspuns în acest moment (n.r. - când vom avea prima corvetă). Noi am presat cât am putut pentru a ajunge la un final. Sper să ajungem luna aceasta sau luna viitoare la o concluzie”, a precizat Vasile Dîncu.

„Avem programe de înzestrare legate de blindate, aici sunt mai multe nevoi, am rămas puțin în urmă. (...) Mai există și programul de înzestrare cu drone”, a mai precizat ministrul Apărării.

În ceea ce privește programul corvetelor, la finalul lunii aprilie, după ce o decizie fusese deja amânată de trei ori, ministrul Dîncu a anunțat că Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța, declarată în 2019 câștigătoarea programului, a cerut un nou timp pentru a veni cu o nouă ofertă.

Asocierea a fost declarată câștigătoarea programului „Corveta multifuncțională”, dar acordul nu a fost semnat nici la aproape 3 ani distanță.

Acordul prevede construcția a patru corvete de tip Gowind 2500, dar programul include și modernizarea fregatelor T22R - Fregata Regina Maria și  Fregata Regele Ferdinand.

Doar că, din varii motive, ce țin de neconcordanțe financiare, peste care s-au adăugat și creșterea costurilor materiei prime după pandemia de COVID-19, acordul nu a fost semnat, în timp ce MApN solicită respectarea actului inițial și așteaptă Asocierea să semneze.

CITEȘTE ȘI: Saga construcției celor patru corvete se apropie de final. Cele 3 scenarii posibile pe care le are România

 

F-16 Fighting Falcon și drone 

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania-f_50131200.jpg)

Sursă foto: Forțele Aeriene Române

 

După suspendarea de la zbor a avioanelor MiG-21 LanceR, România, care anunțase la finalul lui decembrie 2021 că a demarat procedurile pentru achiziționarea a încă 2 escadrile de F-16 din Norvegia, a urgentat programul.

Vor fi achiziționate 32 de aeronave, la un preț excelent de 345 de milioane de euro, la care se adaugă pachetul logistic de 100 de milioane de euro.

Aeronavele nu au resursa de zbor atât de mare precum a F-urilor portugheze, ci în medie cam 2.500 de ore, ceea ce înseamnă aproximativ 10 ani de zbor. Vestea bună e că aeronavele vor fi achiziționate în configurație M6.5.2, configurație superioară primelor 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia, care vor fi modernizate și ele la acest standard la Aerostar Bacău.

În ceea ce privește programul de înzestrare cu drone, știm că el e în faza finală a procedurilor. 

Elbit Systems, singurul competitor rămas în programul de înzestrere cu drone, a propus producția în România a dronelor Watchkeeper X. 

Acest model are la bază Hermes 450, un alt produs al Elbit. Watchkeeper e combat proven și folosit de mai multe armate la nivel mondial, inclusiv Marea Britanie.

România va achiziționa 7 sisteme ceea ce înseamnă 21 de drone. Valoarea programului de înzestrare este de aproximativ 300 de milioane de euro.    

CITEȘTE ȘI: Ucraina cere SUA avioane F-16 și F-15. Un pilot ucrainean spune că există un plan pentru ca piloții să învețe rapid să zboare pe F-uri

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel