,,În timpul convorbirii noastre de astăzi, l-am felicitate pe Jens Stoltenberg pentru eforturile sale de a face din summitul NATO de la Vilnius un succes", a declarat Kuleba.
El a adăugat că Ucraina continuă să "lucreze în mod activ" cu aliații NATO "pentru a-i convinge că a sosit timpul pentru clarificări în ceea ce privește aderarea Ucrainei la Alianță".
Pe 28 iunie, Ikor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Ucrainei, a subliniat că Ucraina așteaptă două rezultate de la viitorul summit NATO de la Vilnius: clarificări în ceea ce privește apartenența Ucrainei la Alianță și garanțiile de securitate. Zhovkva a subliniat că Ucraina va insista asupra îndeplinirii acestora.
Mass-media ucraineana precizează că oficialii de la Kiev sunt siguri că summitul NATO de la Vilnius va fi crucial pentru viitorul aderării Ucrainei la Alianţa Nord Atlantica. Kievul este convins chiar dacă statele aliate nu au ajuns la un consens.
Ucrainenii vor de la summitul NATO de la Vilnius măsuri concrete, nu promisiuni de tipul unor ''programe-țintă''
Ucraina a primit deja un refuz din partea Alianței la summitul de la București din 2008, dar de atunci, poziția aliaților s-a schimbat cu 180 de grade. Acum, Franța și președintele Macron pledează pentru invitarea Ucrainei în NATO. Germania este, de asemenea, ferm în favoarea acestui demers. Cu toate acestea, Statele Unite, care a fost forța motrice din spatele mișcării Ucrainei către Alianță în 2008, ezită acum să confirme orice pas înainte, susţine publicaţia ucraineană EuroIntegration.
Deși consilierul pe probleme de diplomaţie al președintelui Zelenski, Igor Zhovkva, a recunoscut că aderarea Ucrainei la NATO în timpul războiului nu va avea loc, el insistă că nimic nu împiedică Alianța să invite politic Ucraina să aderare chiar acum.
Ucrainenii vor respinge orice decizie luată la summitul de la Vilnius cu un rezultat precum "aprofundarea parteneriatului" dintre Ucraina și NATO, chiar dacă este prezentată ca o "pregătire pentru aderare în viitor", precum Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP).
,,Nu vrem planuri, programe-țintă și așa mai departe", a explicat categoric Igor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui și consilier diplomatic pentru integrare euro-atlantică, în cadrul unei conferințe organizate la Kiev.
Cu toate acestea, el a recunoscut că Ucraina s-a împăcat cu ideea că decizia nu va fi cea mai bună. Echipa președintelui Zelenski înțelege că aderarea Ucrainei la NATO nu poate fi finalizată până la începerea războiului, dar procesul trebuie să înceapă cât mai curând posibil.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News